PUBLICITÉ

De kaap van de menopauze vlot nemen

Gepubliceerd op 11/05/2006 - 00h00
-A +A

De menopauze is een belangrijke fase in het leven van de vrouw. Het is een onvermijdelijk en natuurlijk verschijnsel waar vrouwen het soms moeilijk mee hebben omdat ze het ten onrechte als symbool van veroudering beschouwen. Toch is het een kaap die u absoluut vlot kunt nemen. Want ook al kan de menopauze gepaard gaan met ongemakken en complicaties, de meeste problemen kunnen behandeld of zelfs voorkomen worden. Het komt erop aan uw levenskwaliteit zo veel mogelijk te behouden.

PUB

Symptomen en complicaties

De menopauze treedt meestal op tussen 48 en 51 jaar, op het ogenblik dat de eierstokken geen oestrogenen meer afscheiden, waardoor de menstruatie stopt en de vrouw onvruchtbaar wordt. De onmiddellijke symptomen (die zeer sterk verschillen van vrouw tot vrouw) zijn: opvliegingen, overmatig nachtelijk zweten, slapeloosheid, geheugen- en concentratiestoornissen en vaginale droogheid die irritatie en pijn kan veroorzaken tijdens het vrijen, en ook de kans op infecties kan verhogen.

Oestrogenen uit soja

Er bestaan verschillende middelen om de menopauzeklachten te verlichten, waaronder fyto-oestrogenen (plantenoestrogenen). Het gaat om moleculen die veranderen als ze in contact komen met darmbacteriën en een oestrogene werking krijgen. Ze zitten in hop, salie, paardenstaart, rupsklaver (luzerne) en vooral soja. Soja is rijk aan isoflavonen, een natuurlijk bestanddeel dat zich gedraagt zoals natuurlijke oestrogenen. Aziaten zijn gretige sojaverbruikers, en het is gebleken dat vrouwen er veel minder last hebben van menopauzeklachten dan in het Westen. En met reden, want fyto-oestrogenen helpen tegen opvliegingen en nachtelijk zweten, verlagen de cholesterol en beschermen op die manier tegen hart- en vaatziekten en beroerten. Verder benadrukken de onderzoekers dat ze wellicht ook bescherming bieden tegen osteoporose en het risico op bepaalde kankers (borst- en baarmoederkanker) verminderen.

Gepubliceerd op 11/05/2006 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ