PUBLICITÉ

Angst om onze voeding: eten en niet verdikken

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 11/04/2011 - 15h31
-A +A

Paniek aan boord! Televisiedocumentaires, boeken en tijdschriftartikels hebben het over de vele en zich almaar opstapelende gevaren van onze voeding. En dat komt boven op een monsterlijke tsunami, een kerncentrale die het begeeft en een geflipte dictator. Een mens zou voor minder angstig worden… en in de verleiding komen om zijn toevlucht te zoeken in zoete en vette producten. Die bieden troost, maar ze doen ook verdikken! Laat het ons eens rustig bekijken.

PUB

Pesticiden in de voeding

Wie de film "Du poison dans nos assiettes" of het boek "Livre noir de l'agriculture" (vrij vertaald: Vergif op ons bord, en Zwartboek van de landbouw) kent, zal vast koude rillingen hebben gekregen. Daarin worden kankers en andere degeneratieve ziekten beschreven bij landbouwers als gevolg van het gulle en jarenlange gebruik van pesticiden.

Niet iedereen is natuurlijk landbouwer! Maar misschien tuiniert u wel en gebruikt u allerlei soorten pesticiden? Dan is het hoog tijd dat u het roer omgooit en biologisch gaat tuinieren. Alle tuincentra bulken van milieuvriendelijke producten. Wil u lieveheersbeestjes kopen om bladluizen te bestrijden? Een simpele muisklik volstaat!

En ja, er zitten resten van pesticiden in ons fruit en onze groenten, maar niet in allemaal. De meest besmette soorten zouden perziken, appelen, paprika’s, selder, nectarines, aardbeien, boerenkool, kropsla, ingevoerde druiven, wortelen en peren zijn. Dat zijn er veel, maar alle andere zijn niet of nauwelijks besmet.

 

Fruit en groenten: we kunnen niet zonder!

Het is niet omdat er in sommige soorten fruit en groenten pesticiden zitten dat we ze uit onze voeding moeten schrappen of er minder van gaan eten. Ze bevatten namelijk vezels en antioxidanten en die zijn cruciaal voor onze gezondheid. Bovendien bevatten ze weinig calorieën. We moeten er dus absoluut bij elke maaltijd van eten om niet te verdikken!

Maar laat die Spaanse aardbeien staan. Die zijn het product van intensieve kweekprogramma’s en zitten vol met allerlei soorten pesticiden. Wacht gewoon het aardbeienseizoen af en koop aardbeien uit de streek of met een groen label. Die zijn zeker beter van kwaliteit.

Ook met druiven wacht u beter tot het seizoen van de Belgische druiven begint. Ze bevatten zeker minder pesticiden dan bijvoorbeeld de Italiaanse druiven.

 

De meeste pesticiden zitten in de schil van het fruit en de groenten. Als u ze dus goed wast en – als het kan - ook schilt, elimineert u er al een groot deel van.

Schil uw paprika’s liever met een dunschiller dan ze in de oven te leggen tot de schil zwart ziet (een raad die nog al eens gegeven wordt). Met een dunschiller haalt u er de schil mooi van af zonder dat de pesticiden worden verhit (en u wint ook tijd!).

Neem ook de tijd om uw appel te schillen als u een tussendoortje nodig hebt. Schil ook peren of perziken als het seizoen er is, net als nectarines. U kunt ze natuurlijk net zo goed wassen en met een schuursponsje lichtjes schuren. 

Als u kropsla of andere sla klaarmaakt, verwijder dan de buitenste bladeren.  Was de sla verschillende keren in water en laat hem zelfs even weken.

 

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 11/04/2011 - 15h31
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Meer artikels