Orale seks en het papillomavirus

Orale seks en het papillomavirusOok orale seks kan seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA) doorgeven. Het is bekend dat papillomavirussen seksueel overdraagbaar zijn en letsels aan de baarmoederhals en soms zelfs kanker kunnen veroorzaken. Er bestaan wel twee vaccins die bescherming bieden tegen bepaalde stammen van deze virussen.

Orale seks draagt papillomavirus over


Als een man drager is van het papillomavirus, kan zijn (mannelijke of vrouwelijke) partner door fellatio met deze papillomavirussen besmet raken. Ook cunnilingus (het oraal bevredigen van de vrouw) kan de papillomavirussen overdragen. De aanwezigheid van het papillomavirus is niet altijd op de geslachtsdelen te zien, al kunnen sommige stammen in deze zones wel condylomen of genitale wratten veroorzaken.

De mond en de keel kunnen besmet raken met het papillomavirus


Als iemand orale seks heeft met een andere persoon die besmet is met het papillomavirus, kunnen deze virussen zich in de mond of keel nestelen. Soms worden er wratten in de mond of de keel vastgesteld, al is dat veel zeldzamer dan wratten in de geslachtszone. Maar niet alle types van het papillomavirus brengen dit soort condylomen voort.

Artikel gepubliceerd door op 19/04/2010

Bronnen: Case-Control Study of Human Papillomavirus and Oropharyngeal Cancer Gypsyamber D'Souza et col. New England Journal of Medicine (Vol 356, p 1944).

Vindt u het artikel interessant?