Orale seks en het papillomavirus

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano op 19/04/2010 - 00h00
-A +A

PUB

Keelkanker als gevolg van het papillomavirus (HPV of Human Papilloma Virus)


Sommige papillomavirussen die zich in de keel nestelen, kunnen leiden tot kwaadaardige woekering van cellen en zo kanker veroorzaken. Het hebben van meerdere seksuele partners (aantal groter dan 6) waarmee aan orale seks wordt gedaan, zou een verhoogd risico op keelkanker geven. Het risico op keelkanker neemt ook toe met het aantal seksuele partners. Roken en alcohol vormen nog een bijkomend risico.

Wat te doen om besmetting door het papillomavirus te voorkomen?


De eerste stap is het aantal partners beperken om zo de risico's te beperken. De tweede oplossing is om bij orale seks systematisch een condoom te gebruiken. Bij fellatio wordt traditioneel een condoom gebruikt. Bij cunnilingus snijdt u het uiteinde van het condoom af om een aan weerszijden open buis te krijgen. Dan snijdt u het in de lengterichting open zodat u een rechthoek krijgt. Leg dit op de schaamstreek als isolerend middel.
De laatste mogelijkheid is vaccinatie tegen het papillomavirus. De inenting gebeurt al bij meisjes die nog geen seks hebben gehad ter voorkoming van baarmoederhalskanker na besmetting met het papillomavirus. Diezelfde vaccinatie wordt in sommige landen ook al bij jongens uitgevoerd, omdat ook zij risico lopen op condylomen en keelkanker...

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano op 19/04/2010 - 00h00 Case-Control Study of Human Papillomavirus and Oropharyngeal Cancer Gypsyamber D'Souza et col. New England Journal of Medicine (Vol 356, p 1944).
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
vluggejaapie

leuk dat de inenting wel bestaat voor vrouwen maar mannen kunnen de pleuris krijgen .. en bedankt

PUB