PUBLICITÉ

Omega 3: meer vis eten kan kanker helpen voorkomen

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist-voedingsdeskundige op 04/12/2006 - 00h00
-A +A

Onze voeding bevat een onevenwichtige verhouding van essentiële vetzuren. Ze bevat te weinig omega 3 en te veel omega 6. Dit verstoorde evenwicht creëert een inflammatoir milieu dat de ontwikkeling van kanker bevordert. Meer vis eten zou al volstaan om de voortgang van de ziekte te stuiten...

PUB

Het onderzoek naar kanker heeft al behoorlijk wat gegevens over omega 3 opgeleverd, maar die gegevens zijn omstreden of in ieder geval weinig significant. Zo zouden ze - als ze in grotere hoeveelheid in ons eten aanwezig zijn dan omega 6 - het risico op borst-, long-, maag- en prostaatkanker verkleinen. Hun heilzame effect zou erin bestaan dat ze het metastatische potentieel van de kankercellen verminderen. Maar de wetenschappers zijn over het onderwerp nog verdeeld.

Omega 3 versus verzadigde vetten

Japanse onderzoekers van de Medische School van de Universiteit van Nagoya wilden meer duidelijkheid over de relatie tussen omega 3-vetzuren en kanker.
Ze volgden daarom 74 mensen met darmkanker en 221 gezonde mensen. Het team analyseerde het gehalte aan vetzuren van de rode bloedlichaampjes of erytrocyten, en hield ook een voedingsenquête over de consumptie van vis, vet en vetzuren.

De resultaten waren spectaculair. De deelnemers met de hoogste concentraties DHA (een de belangrijkste omega3-vetzuren in vette vis) in hun bloed liepen 74% minder risico op endeldarmkanker dan de deelnemers met de kleinste concentraties. Tweede, maar negatieve, bevinding van het onderzoek: een abnormaal hoge concentratie aan verzadigde vetzuren (rijkelijk aanwezig in vlees en palmolie) in de rode bloedlichaampjes zou het risico op dikkedarmkanker met maar liefst 720% verhogen!

En er was nog meer slecht nieuws: hoe meer verzadigde vetzuren er in verhouding tot het gehalte aan omega 3 in de celwanden van de rode bloedlichaampjes zitten, hoe hoger het risico op kanker. Dat kan stijgen met 845%...

Vooral veel vis eten

De gegevens zijn onrustwekkend, maar ze moeten gerelativeerd worden of verder bijgesteld met grootschalige onderzoeken. Ze bevestigen wel de uitzonderlijke kwaliteit van omega 3-vetzuren om ontstekingsprocessen in het lichaam tegen te gaan.
Kanker is immers duidelijk een ontstekingsziekte, maar ze kan worden teruggedrongen door het gebruik van ontstekingsremmende moleculen, ongeacht of die in geneesmiddelen zitten of in voeding. Maar door je vol te stoppen met omega 3 zul je de kanker niet van de ene op de andere dag genezen. De ziekte is complex en er liggen meerdere factoren aan de basis, zoals is gebleken uit epidemiologische onderzoeken.

Meer vis eten is daarentegen een eenvoudige, maar efficiënte manier om kanker uit uw leven weg te houden. EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition) onderzoekt al sinds verschillende jaren de eetgewoonten en de leefstijl van 500.000 Europeanen en verricht daarmee baanbrekend werk. Zo blijkt uit een van de onderzoeken dat mensen die minder dan 14 gram vis eten per dag (en dat is het geval voor alle Belgen), ongeacht of het vette of magere vis is, 40% meer risico lopen om darmkanker te ontwikkelen dan mensen die er 50 gram van eten...

Als u vis op uw menu hebt staan, eet er dan ook regelmatig paddenstoelen bij, kool, soja, zeewier, lijnzaad, kruiden, probiotica, look, tomaten, bessen, citrusvruchten, groene thee, rode wijn en chocolade,... U zult uw lichaam zo uitbouwen tot een stevige buffer!

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist-voedingsdeskundige op 04/12/2006 - 00h00 Cancer Epidemiology Biomarkers and Prevention 2006 ; 15 : 1791-98.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ