• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

Maagzuur en oprispingen

Maagzuur en oprispingen Maagzuur en oprispingen zijn vrij veel voorkomende aandoeningen. Mensen die er heel veel last van hebben kunnen goed geholpen worden met zogeheten zuurremmers, dat zijn geneesmiddelen die het terugstromen van de maagsappen verhinderen. Als het ongemak daarna toch opnieuw optreedt, stapt men wel beter naar een arts.

Als de maagsappen de slokdarm irriteren

De gastro-oesofageale reflux (GOR) wordt gekenmerkt door maagzuur (dyspepsie) of branderige oprispingen. Maar daarnaast veroorzaakt de aandoening soms ook pijn in de borst, slikproblemen, ochtendlijke heesheid en een droge hoest.
De oorzaak ervan is een slechte werking van de sluitspier tussen de maag en de slokdarm, waardoor er abnormaal veel maagsappen terugstromen naar de slokdarm. Het resultaat is het bekende maagzuur.

Zuurremmers zijn heel doeltreffend, maar mogen slechts sporadisch gebruikt worden

Artsen stellen de diagnose GOR als een patiënt meer dan twee keer per week last heeft van brandend maagzuur en zure oprispingen.
Veel mensen hoeven niet naar de arts te stappen en kunnen met zuurremmers het sporadisch optredende maagzuur en de oprispingen tegengaan. In het gros van de zuurremmers zitten calciumzouten, magnesium en aluminium. Deze stoffen neutraliseren de zuren die terug uit de maag stromen. Maar aangezien ze op alle zuren inwerken, mogen ze maar gedurende een korte periode genomen worden, hooguit twee weken, tenzij anders voorgeschreven door een arts.

Artikel gepubliceerd door op 01/07/2008

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten