PUBLICITÉ

Lichttherapie tegen seizoensdepressies

Geüpdatet door Dr. Philippe Presles op 04/02/2014 - 11h35
-A +A

Ervaart u de winter als een lange, donkere periode? Is uw slaap ontregeld en bent u permanent zwaarmoedig?

Dan is de kans reëel dat u aan een seizoensdepressie lijdt.

Deze aandoening hangt samen met een gebrek aan licht, maar betekent niet meteen dat u naar een arts of op therapie moet! Probeer eerst met gewoon het licht aan te knippen.

PUB

Als we te weinig licht hebben...

We kunnen er niet omheen: 's winters staan we veel minder bloot aan daglicht. De dag is om te beginnen korter (de zon komt later op en gaat ook veel vroeger onder), en ook de intensiteit van het licht is zwakker (de zon komt veel minder hoog aan de hemel te staan, als ze al schijnt).

Licht is nochtans heel belangrijk voor ons lichaam: het regelt ons slaap/waak-ritme (dag/nacht) en speelt een rol in de aanmaak van sommige hormonen en neurotransmitters die onze stemming bepalen. Een van die hormonen is melatonine. Het wordt 's nachts afgescheiden en zorgt ervoor dat we kunnen slapen.

Omgekeerd stopt de afscheiding van melatonine dan weer 's ochtends, wat het ontwaken vergemakkelijkt. Maar om dit alles optimaal te doen verlopen moeten we opstaan als het licht wordt, en 's winter is het nog donker als we naar het werk vertrekken.

Het resultaat is dat we 's winters vaak moe en neerslachtig zijn - die toestand noemen we een seizoensdepressie.

Zo'n seizoensdepressie is een tijdelijke en lichte stemmingswissel en heeft niets te maken met een echte depressie, die medisch moet worden behandeld.

De lichttherapie

Omdat het gebrek aan daglicht een cruciale rol speelt in het fenomeen van de winterdepressie, ligt het voor de hand dat we ons 's winters op een kunstmatige manier blootstellen aan licht met lampen die natuurlijk daglicht uitstralen.

De markt van deze speciale lampen is explosief aan het groeien. Er zijn allerlei soorten toestellen in allerlei prijscategorieën te koop, van draagbare lampen, over lampen die men op een bureau zet, tot lampen die boven de spiegel in de badkamer worden vastgemaakt en de gesofistikeerde zogeheten 'dawn' simulators (verspreiding van licht dat geleidelijk aan een sterkere intensiteit krijgt, zoals bij zonsopgang).

Initialement publié par Dr. Philippe Presles le 02/12/2008 - 00h00 et mis à jour par Dr. Philippe Presles le 04/02/2014 - 11h35

"Soif de lumière - La luminothérapie: une solution à la dépressions saisonnière", Rosenthal Norman et Pons Gérard, éditions Jouvence; "Guérir le stress, l'anxiété et la dépression sans médicaments ni psychanalyse", David Servan-Schreiber, Uitgeverij Robert Laffont; (1) Golden RN et coll., Am. J. Psychiatry, 162 (4): 656-62, 2005.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ