PUBLICITÉ

Zo jong en al gestresseerd!

Gepubliceerd door Aanpassing: Pierre Dewaele op 15/04/2002 - 00h00
-A +A

Onze kinderen kunnen ook gestresseerd zijn! Volgens Gisèle Georges, kinderpsychiater in Parijs, kunnen spanningen op school en hoge eisen van ouders en leerkrachten zeer stresserend zijn voor kinderen, met slaapstoornissen, prikkelbaarheid en herhaalde buikpijn als gevolg.

PUB

Problemen op het werk, jachtige leefwijze, familiale problemen... stress is een dagelijkse realiteit voor iedereen die ermee te kampen krijgt. Als de druk te groot wordt, kan dat een aanzienlijke weerslag hebben op de gezondheid. Artsen kennen die problemen maar al te goed: chronische vermoeidheid, hart- en vaatziekten, depressie, enz. Maar hoe is het met onze kinderen gesteld? Hebben zij geen stress? Zijn ze werkelijk zo zorgeloos als men ons wil doen geloven? Dat is nog niet zo zeker!In haar werk "Ces enfants malades du stress" legt Gisèle George, kinderpsychiater in Parijs, uit dat ook kinderen gestresseerd zijn en dat stress bij hen dezelfde kwalen kan veroorzaken als bij volwassenen.

Gestresseerd? Maar waarom?

Te hoge verwachtingen van de ouders wat hun school- of sportprestaties betreft, overgevoeligheid voor berispingen van de leerkracht, schrik voor bespotting door klasgenoten,... allemaal oorzaken van stress die voor kinderen even moeilijk kunnen zijn als conflicten op het werk voor volwassenen. Sommige kinderen overdreven reactie, willen niet horen van mislukking en staan voortdurend onder druk, waardoor ze uitgeput geraken. Andere kinderen daarentegen laten zich wijsmaken dat ze nooit iets zullen bereiken en raken ontmoedigd.

Hoe weet u of uw kind gestresseerd is?

Stress kan zich bij kinderen reeds zeer vroeg manifesteren. Vanaf de leeftijd van 6 jaar kunnen kinderen slaapstoornissen, buikpijn, prikkelbaarheid of schrik voor de school ontwikkelen. Vaak worden de symptomen behandeld, maar niet de oorzaken. Gestresseerde kinderen hebben bijna steeds een minderwaardigheidscomplex. Daarmee moet dus rekening worden gehouden.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 15/04/2002 - 00h00 "Ces enfants malades du stress", Gisèle George. Editions Anne Carrière.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Kinderen voorbereiden op een ziekenhuisopname Gepubliceerd op 11/10/2017 - 11h02

Jaarlijks worden één miljoen kinderen geopereerd. Het is niet niets in slaap te worden gedaan en te worden geopereerd. Appendicitis, poliepen of een ongeval... wat moet u aan uw kind zeggen vóór een lichte operatie ?

Migraine: ook bij kinderen! Gepubliceerd op 06/02/2012 - 17h39

Migraine komt frequent voor bij volwassenen, maar treft ook 5 tot 10 % van alle kinderen . Toch blijft het een miskende aandoening. Als ze echter eenmaal vastgesteld is, kan ze specifiek behandeld worden, zodat ze de patiënt niet te sterk hindert in...

Meer artikels