PUBLICITÉ

De ziekte van Crohn binnenkort beter bekend in België

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 08/07/2008 - 00h00
-A +A

Koorts, diarree, maagdarmklachten… De ziekte van Crohn is een weinig bekende, chronische maagdarmontsteking die moeilijk onder controle te krijgen is en die ook heel wat sociale ongemakken meebrengt. Met een campagne wil men de ziekte bij het grote publiek nu bekend maken en de patiënten die er in België door getroffen worden te hulp komen .

PUB

Stickers en een kaartje voor de ziekte van Crohn

De campagne is onlangs van start gegaan en is een gezamenlijk initiatief van patiënten- en artsenverenigingen. De bedoeling is dat patiënten met de ziekte van Crohn, een inflammatoire darmziekte, via hun gastro-enteroloog een kaartje kunnen vragen als bewijs dat ze de ziekte hebben. Op vertoon van dat kaartje zouden ze dan zonder probleem gratis gebruik kunnen maken van de toiletten in een aantal handelsaken: horecazaken, maar ook winkels, culturele en ontmoetingsplaatsen en andere locaties. De lijst van deze zaken is momenteel al beschikbaar op de website www.controleercrohn.be; op deze site vindt u ook alle nodige informatie om een kaartje van Crohn-patiënt aan te vragen.

Waarom is het belangrijk?

De ziekte van Crohn zorgt voor een serieuze sociale handicap. Ze treft vooral jongvolwassenen die, uit angst voor de bewegingen van hun darmen, vaak niet meer het huis uit durven komen. Het doel van de campagne 'Controleer Crohn' is om deze patiënten de kans te geven weer een min of meer normaal sociaal leven te leiden zonder dat ze zich permanent zorgen hoeven te maken over hun darmen. Dat gebeurt op een discrete manier - de deelnemende handelszaken maken zich kenbaar met een kleine en eenvoudige sticker die op een zichtbare, maar toch niet te opvallende plaats wordt aangebracht. Het kaartje van Crohn-patiënt is bedoeld om misbruiken te voorkomen. De campagne wil vooral het taboe rond de ziekte doorbreken en hoopt zo dat patiënten beter opgevangen worden in de samenleving.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 08/07/2008 - 00h00 www.controleercrohn.be
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Welke rol speelt de darmflora in de ziekte van Crohn? Geüpdatet op 16/12/2015 - 15h43

De darmflora - vandaag spreken we eerder van microbiota - bestaat uit miljoenen micro-organismen, waaronder ook bacteriën. In normale omstandigheden leven die organismen in perfecte harmonie met elkaar. De ziekte van Crohn is een aandoening waarbij h...

De ziekte van Crohn: behandeld met lintwormeitjes! Geüpdatet op 18/01/2005 - 00h00

De ziekte van Crohn is een chronische darmontsteking waarvan de oorzaak nog altijd niet bekend is. Vermoedelijk gaat het om een verkeerde immuunrespons op de normale darmflora. Vandaar dat onlangs een alternatieve therapie werd uitgetest waarbij eitj...

Meer artikels