PUBLICITÉ

Wijn: vriend of vijand?

Geüpdatet door Aude Dion, gezondheidsjournaliste op 22/12/2014 - 15h56
-A +A

We krijgen het vaak te horen: "Wijn zit vol goede stoffen en is goed voor het hart!".

Maar naast deze veronderstelde voordelen houdt wijn ook potentiële gezondheidsrisico’s in. Hoe weten we wat er op de weegschaal het zwaarst doorweegt?

PUB

Wijn en antioxidanten

Een van de sterke punten van deze zo populaire drank zijn de polyfenolen. Wijn bevat een vrij groot gehalte van deze antioxidante stoffen.
Heel wat studies hebben onderzoek gedaan naar het potentieel ontstekingsremmende effect en de mogelijk beschermende werking van deze stoffen op het hart- en vaatstelsel.

Is wijn dan de beste van alcoholhoudende dranken?

Dat is nog zo zeker niet. Er zijn inderdaad studies die de mogelijk positieve invloed van de antioxidanten in wijn benadrukken, maar andere relativeren dat aspect dan weer.

De echte "troef" van wijn ligt volgens deze laatste studies eerder in het alcoholgehalte!

Zo blijkt dat matige drinkers van alcoholhoudende dranken iets langer leven - alle oorzaken van sterfte bijeengenomen - dan geheelonthouders. In kleine dosissen (1 tot 2 glazen per dag) zou alcohol ontstekingsremmend werken en een gunstig effect hebben op de bloeddruk.

Dat is ook goed nieuws voor mensen die liever bier of dranken met een hoger alcoholgehalte drinken. Want bij matige consumptie hebben ook andere alcoholhoudende dranken hetzelfde beschermende effect.

Het beroemde dagelijkse "glaasje" van de langlevenden  die hun honderdste verjaardag vieren onder de bewonderende blikken van de media, zou dus hier zijn wetenschappelijke basis vinden.

Initialement publié par Aude Dion, gezondheidsjournaliste le 23/05/2014 - 14h38 et mis à jour par Aude Dion, gezondheidsjournaliste le 22/12/2014 - 15h56

Interview met dr. Anne Boucquiau, arts-voedingsdeskundige en manager van het departement Preventie van de Stichting tegen Kanker.
"To Drink or Not to Drink, That is the Question", Robert A. Kloner, Shereif H. Rezkalla, Circulation, 2008

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ