PUBLICITÉ

Waarom wil mijn kind niet slapen?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 20/01/2014 - 17h08
-A +A

Van de eerste nachten tot de periode dat het kind naar school begint te gaan, is zijn slaapgedrag een van de belangrijkste gespreksonderwerpen van de ouders.

En terecht: de slaap is enorm belangrijk voor de gezondheid van het kind, maar ook voor het dagelijkse leven van zijn ouders.

PUB

Bij sommige kinderen komt de slaap niet vanzelf...

Terwijl sommige baby's praktisch meteen na het verlaten van de kraamkliniek al de hele nacht doorslapen, doen andere kleintjes daar veel langer over.

Voor de ouders is dit soms een moeilijke periode, vooral omdat de reden van de weigering om te slapen of van de slechte slaap onbekend is: de baby kan immers nog niet spreken.

Maar welke zijn dan de meest voorkomende oorzaken?

Baby slaapt niet omdat hij zenuwachtig is


Baby's hebben, zoals volwassenen, hun eigen persoonlijkheid.
Sommigen zijn zenuwachtiger of hebben meer energie dan anderen. En het is nu eenmaal zo dat de slaap, op eender welke leeftijd, een minimum aan kalmte vergt. Als uw kind constant in beweging is en speelt, is het niet verwonderlijk dat het moeite heeft om in slaap te vallen.

De oplossing: soms komt de slaap zeer geleidelijk.
Wanneer u het uur van het slapengaan ziet naderen, doet u er goed aan uw kind bezig te houden met rustige activiteiten. Wanneer uw kind dan naar bed gaat, zal het als het ware beter voorbereid zijn. Neem uw zoontje of dochtertje op de schoot, vertel een verhaaltje en misschien kent u ook nog een leuk aftelrijmpje. Wat u niet meer mag doen, is het kind aanzetten om te spelen. En dit is ook niet het ogenblik om uw baby te kietelen!

 

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 15/06/2009 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 20/01/2014 - 17h08

Prof. Marcel Rufo: "Comment aider bébé à bien dormir?" (Hoe kunnen we de baby helpen om goed te slapen?), uitg. Hachette pratique

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ