PUBLICITÉ

Pas op voor krampen!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidjsournaliste op 11/10/2017 - 11h19
-A +A

"Felle spierpijnen" worden ze genoemd. Maar felbegeerd zijn krampen allerminst! Zo kunt u ze vermijden.

PUB

Krampen komen soms op bij een inspanning in de vorm van lange, ongewilde spiersamentrekkingen die na enkele minuten pijnlijke verlamming wegebben. Het meest komen ze voor in de kuiten of soms de billen. Maar ze kunnen ook de rugspieren of de bovenste ledematen treffen. Om er komaf mee te maken, wordt doorgaans aangeraden de verkrampte spier uit te rekken. Na een voetbalmatch bijvoorbeeld zien we vaak spelers op de grond liggen, terwijl een andere tegen de voet drukt om de kuit uit te rekken.

Het belang van de voeding

Krampen zijn niet noodzakelijk erg, behalve bij zwemmers. Een zwemmer die krampen krijgt in de kuit, zoals vaak en vooral in koud water gebeurt, verkeert echt in nood en kan daardoor zelfs verdrinken. Andere bijzondere kramp: de "steek in de zij" is een kramp van de tussenribspieren die voorkomt bij weinig geoefende personen die een inspanning leveren. In zekere zin wijzen ze op een vermoeidheid van de ademhalingsspieren. Bij ploegsporten merken we dat bepaalde spelers vaker krampen hebben dan andere.

In negen gevallen op tien ligt de oorzaak bij verkeerde voeding. De gewoonte om "junk food" (hamburgers, frieten, cola) te eten, zorgt voor een monotone voeding die te rijk is aan gewone suikers, vetten en "lege calorieën". Zo'n onevenwichtige voeding wordt al snel afgestraft. De krampen komen op bij het minste tijdelijke of chronische gebrek aan vitamines, natrium, calcium, magnesium of zelfs gewoon water. Heel wat onverklaarbare krampen verdwijnen door gewoon de eetgewoonten wat aan te passen.

Vervelender: soms zijn krampen het gevolg van een lokale irritatie van een zenuw door slijtage van het kraakbeen (artrose) of een infectieziekte. Een stijve nek kan perfect voortkomen uit een abces aan de tanden of een infectiehaard in de neus, keel of oren. Ga in dat geval dus de nekspieren niet uitrekken. Dat zou te pijnlijk zijn! Hier is rust en warmte geboden. Aarzel ten slotte niet om bij abnormale of langdurige pijn een arts te raadplegen.

Tips tegen krampen

Voor wie geregeld krampen heeft, zijn hier een aantal tips die absoluut moeten worden gevolgd bij het sporten en in het leven van alledag.

  • Drink voldoende water (1,5 l/dag).
  • Bepaalde krampen in rust kunnen ook het gevolg zijn van een magnesiumtekort. Dat mineraal vinden we in chocolade, fruit en peulvruchten, zeevruchten, volkorenproducten...
  • Drink bij diarree water dat rijk is aan mineralen (zoals Vittel of Hépar).
  • Pas op met urineafdrijvende middelen, waarop sommige "wonderdiëten" gebaseerd zijn.
  • Om een kramp die het gevolg is van een inspanning weg te krijgen, rekt u de verkrampte spier gewoon zachtjes uit. Vaak verdwijnt de kramp zoals ze is gekomen, zonder sporen na te laten. Maar pas op, want ze kan terugkomen. Om dat te vermijden, drinkt u het best gedurende de hele inspanning een gesuikerde (50 g/l) en lichtjes gezouten (0,5 tot 1 g/l) oplossing.
Initialement publié par Gilles Goetghebuer le 01/07/2003 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidjsournaliste le 11/10/2017 - 11h19
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Arteritis behandelen met antibiotica? Geüpdatet op 01/07/2002 - 00h00

Arteritis van de benen (arteriitis obliterans van de onderste ledematen in de wetenschappelijke literatuur) zou kunnen worden behandeld met antibiotica. Een interessante therapeutische optie.

Wat zijn de tekenen van flebitis? Gepubliceerd op 18/07/2017 - 14h22

Flebitis betekent dat een bloedprop de bloedsomloop in een ader volledig of gedeeltelijk blokkeert . Als de ader geen oppervlakkig , maar een dieper gelegen ader is en de bloedprop groot is, moet u dringend naar een arts. Wat zijn de tekenen of sympt...

Tenniskuit onder de loep Geüpdatet op 27/09/2011 - 11h05

De tenniselleboog of epicondylitis is een bekende blessure bij tennissers . Maar wie tennist , kan ook last krijgen van een tennisleg of tenniskuit , dat is een gedeeltelijke scheur van de kuitspier. Een woordje uitleg en tips om dit type ongevallen...

Torticollis: hoe raakt u ervan af? Gepubliceerd op 25/04/2017 - 16h27

Bent u vanmorgen opgestaan met hevige pijn in de nek. Kunt u uw hals niet meer draaien of uw hoofd niet meer buigen! Dan hebt u allicht last van de beruchte torticollis of draaihals. Wat zijn de juiste reacties om ervan af te raken?

Meer artikels