PUBLICITÉ

Osteoporose: wat moet ik eten?

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 27/03/2012 - 14h29
-A +A

Osteoporose is een typische ouderdomsziekte, maar er kan preventief iets aan gedaan worden nog voor de veertig in zicht komt. Voeding en lichaamsbeweging zijn de pijlers van de preventie van osteoporose. Een gedetailleerd overzicht.

PUB

Wat is osteoporose?

De botten worden brozer waardoor er botbreuken kunnen optreden. Osteoporose is niet echt een ziekte, maar een natuurlijk afbraakproces van de beenderen die verergert met ouder te worden.

 

Preventie van osteoporose: een goed botkapitaal

Onze botaanmaak werkt op volle kracht tot we 35 jaar zijn. Tot dan bouwen we dus ons zogenaamde botkapitaal op, dat wil zeggen dat we superstevige botten kweken. Hoe groter dat kapitaal, hoe kleiner de kans op ernstige osteoporose.

Erfelijkheid speelt weliswaar een grote rol in de vorming van het botkapitaal, maar ook de voeding is van cruciaal belang - net als lichaamsbeweging trouwens.

 

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 27/03/2012 - 14h29

American College of Rheumatology. Patient Education - Osteoporosis, American College of Rheumatology. www.rheumatology.org

Todd JA, Robinson RJ. Osteoporosis and Exercise. Review. Postgrad Med J. 2003 Jun;79(932):320-3.

Sahota O, Mundey MK, et al. Vitamin D insufficiency and the blunted PTH response in established osteoporosis: the role of magnesium deficiency. Osteoporos Int. 2006 Apr 5.

Institute of Medicine. Dietary Reference Intakes for Calcium and Vitamin D. Report Brief – November 2010. www.iom.edu

Holick MF, Vitamin D deficiency [archive], New Eng J Med, 2007;357:266-281

Bonaiuti D, Shea B, et al. Exercise for preventing and treating osteoporosis in postmenopausal women (Cochrane Review). Cochrane Database Syst Rev. 2002;(3):CD000333.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Osteoporose: wat zijn de risicofactoren? Geüpdatet op 08/02/2010 - 00h00

De voornaamste slachtoffers van osteoporose zijn zoals bekend vrouwen in de menopauze . Nochtans spelen lang niet alleen hormonale factoren een rol in de ontwikkeling van deze botaandoening.

Meer artikels