PUBLICITÉ

Mijn lichaam is afschuwelijk !

Gepubliceerd door Claire Argouarc'h, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 18/02/2003 - 00h00
-A +A

Te dunne benen, te dikke dijen, te kleine of te grote ogen, haar dat te veel of te weinig krult, puistjes, een bril... Bij adolescenten kan alles tot complexen leiden. Een woordje uitleg...

PUB

Complexen met hopen !

Want het lichaam, dat in volle transformatie is, wordt plotse extreem belangrijk. De adolescent is een bron van complexen, vooral omdat hij/zij de lichamelijke veranderingen machteloos moet ondergaan. "De adolescent krijgt een uiterlijk waarvoor hij niet gekozen heeft", onderstreept Philippe Jeammet, psychoanalist aan het Institut Mutualiste van Montsouris. "Hij heeft er niet alleen niet voor gekozen om als jongen of meisje te worden geboren, groot of klein, bruin of blond te zijn, maar bovendien erft hij zijn uiterlijk. Het lichaam is het resultaat van een versmelting van de ouders : de gelijkenissen die men kan zien, wijzen erop dat men bij een gezin hoort waartegen de adolescent eventueel in opstand komt." Vanuit dat oogpunt kan men gemakkelijk begrijpen waarom details, die anderen zelfs niet opmerken, zo belangrijk worden !

Afstand !

Onthoud dat iedereen complexen heeft en niet per se die welke voor de hand liggen… Wat u bij een vriend prachtig vindt, kan voor hem een bron van leed zijn. Probeer zelf ook afstand te nemen van uw uiterlijk : 5 cm groter of kleiner zijn verandert niet veel in de ogen van de anderen. Maar als u werkelijk niet kunt leven met uw lichaam, vraagt u het best hulp. De puberteit kan een zeer moeilijke periode zijn. U hoeft er zich helemaal niet voor te schamen als u naar een psycholoog gaat om problemen te bespreken en op te lossen.

En houd er rekening mee… "Na verloop van tijd komt het toch in orde". Geduld wordt vaak beloond met een volwassen lichaam dat heel charmant en harmonieus is !

Gepubliceerd door Claire Argouarc'h, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 18/02/2003 - 00h00 Psychonet Production
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Waarom begint de adolescentie alsmaar vroeger? Geüpdatet op 20/08/2002 - 00h00

Ouders kunnen soms moeilijk begrijpen waarom hun 10-jarig kind zich gedraagt als een 15-jarige adolescent en zich bezighoudt met zaken die eigen zijn aan de adolescentie, zoals seksualiteit. Begint de adolescentie alsmaar vroeger... en waarom?

Waarom voelen adolescenten zich slecht? Geüpdatet op 03/09/2002 - 00h00

Het is eigen aan adolescenten dat ze zich niet goed in hun vel voelen. Een psycholoog van het Ziekenhuis van Mont-Godinne (UCL) heeft daarvoor een hypothese geformuleerd die het probleem zou kunnen verklaren.

Meer artikels