PUBLICITÉ

Lawaai op luchthavens is slecht voor het hart

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 26/02/2008 - 00h00
-A +A

Het lawaai van de vliegtuigen op en rond de luchthavens verknalt niet alleen het leven van de buurtbewoners, het heeft ook een invloed op hun gezondheid. Uit een studie uitgevoerd bij de omwonenden van verschillende Europese luchthavens blijkt dat het lawaai van een overvliegend vliegtuig de bloeddruk aanzienlijk doet stijgen.

PUB

Het project HYENA (hypertension and exposure to noise near airports - hypertensie en blootstelling aan lawaai in de buurt van luchthavens) is een grootschalig initiatief waaraan onderzoekers van meerdere Europese universiteiten meewerken. Het project voert onderzoek naar de weerslag van het lawaai op de bloeddruk. De bloeddruk is de druk die het bloed uitoefent op de bloedvaten. Als die druk te hoog is spreekt men van arteriële hypertensie, in mensentaal verhoogde bloeddruk. De te hoge druk beschadigt de bloedvaten stukje bij beetje en verhoogt het risico op hartinfarcten, beroertes, maar ook op nierinsufficiëntie. Het project HYENA heeft al verschillende rapporten gepubliceerd; het laatste is zonet gepubliceerd en gaat over de directe effecten van lawaai.

Oorverdovend lawaai

De onderzoekers hebben ontdekt dat geluidsoverlast tijdens de slaap (een geluidsniveau hoger dan 35 decibel) de bloeddruk aanzienlijk doet stijgen - en dat terwijl onze bloeddruk 's nachts normaal lager is. De stijging deed zich ook voor zelfs als de onderzochte persoon door het lawaai niet uit zijn slaap gewekt werd. De onderzoekers voorzagen de personen die aan het onderzoek deelnamen van een toestel waardoor ze hun bloeddruk van een afstand konden meten (en zonder dat ze hen wakker maakten). Ze installeerden in hun slaapkamer ook toestellen die het lawaai moesten meten. Daarna analyseerden ze de gegevens om na te gaan of het lawaai de bloeddruk wel degelijk, en dat gedurende meerdere minuten, deed stijgen. Deze bevinding was al gedeeltelijk verkregen in het lab door gebruik te maken van zeer sterk lawaai, maar resultaten op het terrein ontbraken alsnog.

De vliegtuigen zijn niet de enige boosdoeners...

De resultaten van dit onderzoek spelen in de kaart van de omwonenden die gekant zijn tegen de luchthaven van Zaventem. Misschien doen ze hen zelfs besluiten om voorgoed te verhuizen. Maar het interessante eraan is dat het onderzoek zich niet beperkt tot het lawaai van de vliegtuigen: de onderzoekers hebben alle vormen van lawaai geregistreerd die we 's nachts kunnen opvangen en hun impact onderzocht. En met opmerkelijke resultaten. Zo is nu bewezen dat ook het snurken van een partner de bloeddruk kan doen stijgen. Uitkijken dus voor de oren… en voor het hart! Een stijgende bloeddruk in de loop van de nacht zal op mensen die perfect gezond zijn allicht weinig invloed hebben. Maar als u een abnormaal verhoogde bloeddruk hebt, is het misschien de moeite om iets te doen aan de isolatie van uw slaapkamer. Stilte is goud waard...

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 26/02/2008 - 00h00 Acute effects of night-time noise exposure on blood pressure in populations living near airports, Alexandros S. Haralabidis, Konstantina Dimakopoulou, Federica Vigna-Taglianti, Matteo Giampaolo, Alessandro Borgini, Marie-Louise Dudley, Göran Pershagen, Gösta Bluhm, Danny Houthuijs, Wolfgang Babisch, Manolis Velonakis, Klea Katsouyanni, Lars Jarup pour le consortium HYENA. European Heart Journal, online publicatie 12 februari 2008.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Onze bloeddruk is gevoelig voor lawaai Geüpdatet op 26/10/2009 - 00h00

Als u in een lawaaierige straat woont, kunt u maar beter af en toe uw bloeddruk controleren. Geluidshinder kan namelijk de bloeddruk en dus ook een al verhoogde bloeddruk doen stijgen.

Lawaai: welke invloed op de gezondheid? Gepubliceerd op 25/08/2014 - 16h16

Wist u dat het lawaai van een stofzuiger het gehoor kan aantasten? Het lawaai dat we zelf voortbrengen kan schadelijk zijn, en dan hebben we niet over vliegtuigen, bouwwerven of hogesnelheidstreinen. Een woordje uitleg over lawaai en zijn gevolgen .....

Graag minder lawaai voor onze kinderen! Geüpdatet op 18/04/2017 - 16h21

We kennen al de negatieve effecten van geluidsoverlast op de gezondheid, vooral dan op de gezondheid van ons hart en onze bloedvaten. Maar waar we minder rekening mee houden, is dat lawaai ook nefast is voor de ontwikkeling van de kinderen!

Bescherm uw oren en die van uw kinderen! Gepubliceerd op 22/05/2015 - 09h01

Een trommel, een speelauto op batterijen, een nepcomputer of -telefoon die belsignalen maakt... Heel veel speelgoed produceert tegenwoordig geluiden en kleine kinderen zijn er dol op. Maar de ouders beseffen niet altijd dat hun kind door dat soort la...

Meer artikels