PUBLICITÉ

Latex, de grote boosdoener

Gepubliceerd door Gilles Goetghebuer op 10/06/2003 - 00h00
-A +A

Het is bekend dat allergieën elk jaar terrein winnen. Bij sporters is latex daarvan een treffend voorbeeld: één op de vijf atleten heeft last van een latexallergie.

PUB
Overzicht

Latex is niet meer weg te denken uit onze omgeving en is voor 1 tot 2 % van de bevolking een allergiebron. In sommige milieus ligt dat percentage nog een stuk hoger. In ziekenhuizen bijvoorbeeld is latex alomtegenwoordig: sondes, drains, elektroden, knevelverbanden, handschoenen enz. Tot 15 % van de patiënten zou gesensibiliseerd zijn. Ook in de sportwereld nemen latexallergieën toe. Neem nu motorsporten: door de slijtage van de banden op asfalt komen er bijzonder irriterende latexdeeltjes vrij. Ook andere sporttakken kennen het probleem. Denken we maar aan de ondergrond van sportzalen of aan sportschoenen, ballen, raketstelen, golfclubs, duikmateriaal (zwemvliezen, maskers en snorkels), badmutsen, gebitsbeschermers, fietstubes enz. We worden er nagenoeg elke dag mee geconfronteerd! Met als gevolg dat Italiaanse onderzoekers zich over het probleem hebben gebogen (*). Daarbij stelden ze vast dat één vijfde van een populatie van 43 jonge sporters reageerde op de aanbrenging op de huid van de twee meest gebruikte chemische producten in de latexindustrie. De auteurs verklaren deze overgevoeligheid niet alleen door de frequente blootstelling aan latex, maar ook door het feit dat zweten en vaak een douche nemen de huid kwetsbaarder maken. Ten slotte zou ook strapping een nefaste invloed hebben. Er zit immers latex in de lijm van steunverbanden. Al bij al zou latex de belangrijkste oorzaak zijn van allergieën bij sporters.

Allergieleed

Zoals bij elke allergie moeten we onderscheid maken tussen twee soorten reacties. Bij contacteczeem begint de ontsteking van de huid in de contactzone en breidt ze zich vervolgens uit naar de rest van het lichaam. Het eczeem verschijnt meestal 1 tot 2 dagen na de blootstelling, maar soms ook pas 10 dagen later, wat de diagnosestelling uiteraard bemoeilijkt. Zo blijven sommige allergieën jarenlang onopgemerkt bij de patiënten. Bij een anafylactische reactie daarentegen gaat het allemaal veel sneller en verschijnen de symptomen nagenoeg onmiddellijk. Het begint meestal met onschuldige klachten na contact met het product: een beetje netelroos, conjunctivitis, een lichtjes piepende adem, … Soms verslechtert de situatie echter plots en ontstaan er echte astmacrisissen, hartstoornissen of ademhalingsstilstanden. Gelukkig zijn deze laatste reacties zeer zeldzaam. Wat de behandeling betreft, bestaan er nog altijd geen echt doeltreffende remedies en is er evenmin een desensibilisatiebehandeling beschikbaar. Sommige antihistaminica of zalven op basis van corticoïden kunnen de crisissen verlichten. Het komt er echter vooral op aan om contact met het allergeen te vermijden. Voor de meeste dagdagelijkse voorwerpen - keukenhandschoenen, condooms enz. - bestaan er latexvervangers. In de sportwereld ligt het echter moeilijker. Allergieproblemen kunnen zelfs het einde betekenen van een veelbelovende carrière. Bij een handbalkeeper die allergisch is voor de bal bijvoorbeeld of een wielrenner die allergisch is voor fietsbanden…

Gepubliceerd door Gilles Goetghebuer op 10/06/2003 - 00h00 (*) Dr. Ventura, Universiteit van Bari, Rubber, a common source of athletes' allergies, British Journal of Sports Medicine, April 2001; 35:100-102.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ