PUBLICITÉ

Joggen en hardlopen: hoe uw loopschoenen kiezen en goed onderhouden?

Geüpdatet door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 27/08/2013 - 08h00
-A +A

Heel wat Belgen gaan regelmatig of af en toe joggen of lopen.

Elk jaar lopen één derde van die Belgen een voetletsel op die in de helft van de gevallen een consultatie vereist.
Die letsels zijn niet zelden te wijten aan het schoeisel.
Wij geven u alvast goede raad.

PUB

Wat u op voorhand over hardlopen en loopschoenen moet weten

De biomechanica van het lopen
Bij elke stap vangt de voet een schok op en moet hij zich daarna weer afzetten, een zeer snel, harmonieus en complex biomechanisch proces. Het verloop van dat mechanisme kan bemoeilijkt worden door afwijkingen, soms heel kleine, zoals vormafwijkingen, soepelheid, voetletsels of fout schoeisel. Dat kan schoeisel zijn met erg lokale slijtage of schoenen die niet aangepast zijn aan de voet.

Het gevolg is dat de voet of de voeten gaan lijden en er risico is op een trauma. Het is dus erg belangrijk dat je goede schoenen koopt vooraleer je gaat joggen of rennen.

De complexe structuur van de schoen
Een basisschoen bestaat grosso modo uit twee delen: de zool (de basis om de voet af te zetten) en de schacht (die de voet omhult) die samen een eenheid vormen en dat maakt dat er heel wat soorten en modellen sportschoenen op de markt zijn.
De schacht bestaat uit verschillende delen, van ruimte voor de tenen tot bovenleer, de tong en de hielversterker zonder de zijkanten te vergeten.
De zool bestaat meestal uit vijf lagen die elk hun doel en eigenschappen hebben.

Gespecialiseerde winkels bieden meestal vier soorten schoenen aan (schoenen voor stabiliteit, voor gecontroleerde bewegingen, schoenen met maximaal dempcomfort en ultralichte schoenen). De keuze moet gemaakt worden in functie van het gewicht en de vorm van de voet alsook de sportieve activiteiten.

Een loopschoen goed kiezen: rekening houden met uw persoonlijke eigenschappen

De keuze voor correct schoeisel is niet makkelijk en er worden dan ook veel vergissingen begaan.
Een klinisch onderzoek van de voeten kan erg nuttig zijn en de arts kan bovendien goede raad geven op basis van bepaalde inlichtingen (trainingsgewoonten, aantal kilometers, progressie, de aard van het parcours (piste, asfalt, bos, enz.) en op basis van de sportschoenen).

De graad van slijtage en de lokalisatie ervan kunnen nuttige informatie bieden net zoals de datum van aankoop en gebruik, het aantal afgelegde kilometers, enz.

De vorm van de voet, het al dan niet aanwezig zijn van eksterogen, de toestand van de teennagels zijn bijkomende elementen die de keuze van goede sportschoenen bepalen.

Enkele aanbevelingen om uw loopschoenen juist te kiezen

Goed om te weten:

- Probeer uw schoenen bij voorkeur aan het einde van de dag.

- Kies een betrouwbare gespecialiseerde verkoper.

- Vraag om ze uit te proberen (door een beetje buiten de winkel te gaan lopen, of vraag om ze op proef te mogen nemen).
U moet u er absoluut goed in voelen. Alles wat u ook maar in het minst stoort, moet u aanzetten om een ander model te proberen!

 • Pas op voor uw schoenmaat
  Wanneer u loopt, glijdt uw voet naar voren. Als uw schoen te juist past, riskeert u pijnlijke voeten te krijgen. Er wordt vaak aangeraden om de schoenen een maat groter dan de gewoonlijke schoenmaat te nemen.

 • Uw gewicht telt mee
  U kiest niet dezelfde schoen als u 45 of 75 kilogram weegt. Uw gewicht is belangrijk. Hoe zwaarder u bent, hoe belangrijker het opvangen van schokken wordt. Er kan ook een speciale zool in de schoenen worden gelegd die de schokdemping versterkt.

 • Naargelang het terrein : verharde weg of aardepad
  Op de verharde weg moet u speciale aandacht geven aan de schokdemping. Op onverharde paden, kiest u liever voor een veldloopschoen die vooral steun aan de voet geeft.

 • Op basis van uw type looppas
  Er bestaan meerdere soorten passen. Om de aard van uw looppas te kennen, kunt u het best uw oude schoenen mee naar de winkel nemen.
  50% van de lopers heeft een voorwaartdraaiende pas. De slijtage van de schoen bevindt zich dan aan de binnenste rand van de voorvoet.
  De andere helft van de lopers heeft een zogenaamde universele pas. De slijtage bevindt zich dan in het midden van de voorvoet.
  Enkele zeldzame lopers hebben een buitenwaartsdraaiende pas. Slijtage: buitenrand van de voorvoet.
  Als u uw type looppas niet kent of u begint pas met lopen, kies dan niet een schoen op goed geluk, maar vraag raad aan een verkoper die gespecialiseerd is in loopschoenen.

 • Naargelang uw niveau en ervaring
  Loopschoenen moeten ook anders zijn naargelang u aan conditietraining of aan competitie doet. In het eerste geval zal de schoen een compromis worden tussen prestatievermogen en comfort. Voor de competitie zal de schoen lichter zijn voor het allerbeste prestatievermogen, waarbij het comfort wat naar achteren wordt geschoven.

Goed om te weten: als u in weer en wind gaat lopen, dan kunt u schoenen in Gore-Tex® kopen om uw voeten droog te houden. Let wel op, want zodra er toch water in uw schoenen komt, is het nadeel van Gore-Tex® dat het er niet terug uit gaat! Nu zijn de meeste loopschoenen wel waterafstotend behandeld.

Initialement publié par Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 25/04/2006 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 27/08/2013 - 08h00

Société française de chirurgie orthopédique et traumatologique, www.sofcot.com.fr. - decathlon.fr - http://www.espritrunning.com/chroniques/chroniques-esprit-running/enquete-sur-la-pratique-de-la-course-a-pied-en-france.html - http://www.asics.fr/course-a-pied/conseils-de-course/comment-nettoyer-vos-chaussures/ - http://www.lbfa.be/article_81.php

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Sporters, verzorg uw voeten! Gepubliceerd op 07/07/2015 - 12h01

Sport en gezondheid gaan goed samen. Of sport ook zo gezond is voor de voeten, is een andere vraag. Zweten, wrijving, infecties zijn schering en inslag in de schoenen van de atleten, zelfs van de zondagse! Jammer, want met enkele goede gewoonten kunn...

Sporters: draag goed zorg voor uw voeten Gepubliceerd op 22/04/2016 - 10h20

Onze voeten dragen het volledige gewicht van ons lichaam. Tijdens sport activiteiten, zoals hardlopen bijvoorbeeld, doen zij dienst als schokbrekers en bij elke stap, ondergaan ze letsels. Als we rekening houden met de essentiële rol die onze voeten...

Zomerschoenen: een slechte keuze voor uw voeten! Gepubliceerd op 05/08/2014 - 15h59

In de zomer worden veelal open schoenen gedragen: sandalen, ballerina's, teenslippers. En 's avonds... dan gaan de hakken aan! Maar wist u dat deze zomerschoenen niet gezond voor uw voeten zijn en op latere leeftijd voor pijnlijke voeten zullen zorge...

Beste senioren, draag sportschoenen! Geüpdatet op 21/09/2004 - 00h00

Valpartijen bij bejaarden vermijden, is van cruciaal belang, gezien de risico's op breuken, vermindering van de levenskwaliteit en zelfs autonomieverlies. Uit een Amerikaanse studie blijkt dat sportschoenen dragen, daarbij een essentiële preventiemaa...

Meer artikels