PUBLICITÉ

Een koppel kent verschillende seksuele fasen

Geüpdatet door Dr Catherine Solano op 19/11/2013 - 15h48
-A +A

De meeste koppels beginnen hun seksuele geschiedenis, zoals hun liefdesgeschiedenis, met de 'wittebroodsweken-fase'.

Tijdens die magische periode lijkt alles eenvoudig, evident, bevredigend. Maar wat erna?

PUB

De fase van 'de wittebroodsweken'

Tijdens deze fase branden de partners van verlangen; erecties, penetraties en orgasmen lopen gesmeerd.
Een minderheid van de koppels kent geen wittebroodsweken, maar slagen er toch in een duurzame en bevredigende relatie op te bouwen. Maar ook aan de seksuele wittebroodsweken, net zoals aan de affectieve wittebroodsweken, komt ooit een einde. Meestal in een zachte landing, soms door het brutale besef dat niet alles even perfect is zoals men het zich voorstelde.
Dit einde is een zeer belangrijk ogenblik in het seksuele leven van het koppel.
Twee houdingen zijn dan mogelijk: berusting of communicatie.

De fase 'in koppel leven'

Berusting resulteert in een passieve houding die gebaseerd is op wijdverspreide, maar verkeerde ideeën. “De tijd doodt het verlangen; het dagelijks leven is een vijand van seksualiteit.” De andere houding is intieme en seksuele communicatie.

Als psychoseksuologen kunnen we stellen dat intieme communicatie voor veel koppels zeer moeilijk blijft. Maar het is dankzij die intieme communicatie dat men kan overschakelen van een 'mannelijke' seksualiteit naar een eerder vrouwelijke seksualiteit.

De wittebroodsweken zijn een periode van mannelijke, want actieve seksualiteit: veel beweging, excitatie, orgasmen en ejaculaties. Maar op het einde van de wittebroodsweken blijkt die mannelijke seksualiteit voor de vrouw vaak onbevredigend te zijn.

Initialement publié par adaptatie Danielle Pickman le 26/11/2002 - 00h00 et mis à jour par Dr Catherine Solano le 19/11/2013 - 15h48

'Mais tu ne m'avais jamais dit ça!' Editions Jouvence

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Vrouwen en seksueel genot Geüpdatet op 01/07/2003 - 00h00

Eén ding is zeker: alle vrouwen eisen tegenwoordig hun recht op seksueel genot op. Iedereen praat er ook over en vrouwenbladen komen aan de lopende band recepten aandragen "voor meer genot", zoals Isabelle Yuhel niet geheel onterecht schrijft in haar...

Vaginisme: penetratie is uitgesloten Gepubliceerd op 09/09/2014 - 10h23

Wat houdt vaginisme in? Sommige koppels zijn al jaren getrouwd, maar hebben nog nooit seks gehad . Niet omdat ze geen zin hebben, maar omdat het gewoon mechanisch onmogelijk is. Het probleem is heus niet zo zeldzaam. Wat gebeurt er precies? Vaginisme...

Vaker vrijen, het cement van de relatie? Geüpdatet op 10/12/2002 - 00h00

Zou u intuïtief eerder zeggen dat koppels die vaker vrijen meer voldoening hebben van hun relatie dan andere? Het is in ieder geval de conclusie van een recente studie… en dat druist in tegen wat koppels daar zelf over zeggen. Tekst en uitleg.

Meer artikels