• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

Zelf je haar kleuren: welke kleur kies je en hoe ga je te werk?

Zelf je haar kleuren: welke kleur kies je en hoe ga je te werk?

In België kleuren zes op de tien vrouwen hun haar zelf...

Mèches, glans of een drastische verandering: bijna alle ingrepen kunnen thuis worden uitgevoerd.

Voor u aan de slag gaat en een kleuring aanbrengt op uw haar, is het nuttig om te weten dat er diverse types van kleuringen bestaan. Het verschil zit vooral in de graad van dekking en de duurzaamheid van de kleuring.

 • Eerste type kleur: de zogeheten tijdelijke kleuringen. Ze verlenen een glans aan de natuurlijke kleur, maar geven geen grote veranderingen... Het effect wordt minder met elke wasbeurt en ze vergen geen speciale verzorging, noch van de haarwortels, noch van de punten.
 • Tweede type kleur: de zogeheten toon op toon. Deze kleuringen houden zes tot acht weken en verdonkeren of versterken de natuurlijke kleur van het haar.
  De belangrijkste voordelen: de uitgroei valt niet op en ze dekken ongeveer 50% van de grijze haren.
 • Het derde en laatste type kleur : de permanente kleuring. Dit is de enige kleuring waarmee u de kleur van uw haar volledig kunt veranderen en die ook alle grijze haren dekt.
  De permanente kleuring heeft dus het beste dekkende vermogen en houdt ook lang. Er is wel één nadeel: de behandeling moet om de zes weken helemaal van vooraf aan worden herhaald, anders wordt de uitgroei zichtbaar.

Hoe te werk gaan?

Als u eenmaal uw techniek en uw kleur gekozen hebt, moet u de gebruiksaanwijzing op de bijsluiter of op de verpakking van product naar de letter volgen. Even iets meer of minder van het product nemen bijvoorbeeld, is uit den boze. U riskeert dan dat resultaat niet alleen verschilt van wat beschreven is, soms lijkt het ook nergens op (de punten of andere delen van het haar zijn niet gekleurd, enz.).
Als u veel grijze haren hebt, begint u best op de plaats waar u de meeste grijze haren hebt. Als u lang haar hebt, gebruikt u het best twee verpakkingen van het kleurmiddel. Het product kan dan beter verdeeld worden en de kleuring van het haar is dan ook optimaal.
Leg een handdoek op uw schouders voor u eraan begint, want soms worden er vlekken gemaakt. Als u een bril draagt, wikkel dan wat aluminiumpapier rond de /benen. Vermijd ook vlekken op de huid en smeer wat vaseline net onder de haargrens (verwijder het product vóór u uw haar wast). Een band kan natuurlijk ook. Als het toch misgaat, ga dan niet wrijven. Haal de vlek gewoon weg met een penseeltje.
Tot slot nog dit: kleurproducten voor het haar zijn niet geschikt voor andere zones van het lichaam, bijvoorbeeld de wenkbrauwen. Die liggen te dicht bij het slijmvlies om het product zonder risico te kunnen aanbrengen.
Als u uw wenkbrauwen wil verven of bijkleuren zonder grote risico's, vraag dan raad aan een deskundige (schoonheidsspecialiste).

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 17/09/2013
Origineel artikel geschreven door op 20/03/2007

Dit artikel maakt deel uit van het dossier Kleuren en verzorging van het haar

Vindt u het artikel interessant?