PUBLICITÉ

Ze teisteren de darmen van onze honden en katten: de protozoën (deel 2)

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 26/01/2005 - 00h00
-A +A

Er bestaan parasieten die verschillen van wormen, maar eveneens de darmen van onze katten en honden kunnen aantasten. Het gaat meer bepaald om protozoën of eencellige organismen.

PUB

Toxoplasmose

Het toxoplasma is een protozoön dat woekert in de darmen van katten. De kat loopt de ziekte op door een besmet dier te eten, meestal een knaagdier, of door eitjes in te slikken die in de stoelgang van andere katten zitten. De besmette kat wordt zelden ziek, maar kan wel last krijgen van diarree en gezwollen klieren. De parasiet daarentegen gedraagt zich verschillend bij andere zoogdiersoorten (waaronder de mens) en bij vogels. Na te zijn ingeslikt, blijft hij immers niet in de darmen zitten, maar nestelt hij zich in spieren, lever, hersenen en longen. De besmetting gebeurt bij het eten van rauw of te weinig gebakken vlees van aangetaste dieren. Ook het innemen van eitjes van de parasiet vanop besmette oppervlakken (bijvoorbeeld via de handen, na contact met de kat en zijn stoelgang, besmette groenten en fruit, …) is een belangrijke besmettingsbron. De besmetting veroorzaakt meestal weliswaar geen symptomen, maar de aangetaste hond kan toch last krijgen van koorts, lusteloosheid, anorexie, diarree en zelfs zenuwstoornissen en longontsteking.

Mensen die de parasiet inslikken, kunnen koorts en gezwollen klieren krijgen en sterk vermoeid raken. Na de contaminatie volgt er een immuunreactie die een beschermend effect heeft bij de volgende besmettingen. Bij zwangere vrouwen die nooit geïmmuniseerd zijn, is de situatie echter veel ernstiger. Het toxoplasma kan dan door de placenta gaan en een abortus veroorzaken of tot zeer zware letsels leiden bij de foetus. Vandaar dat het van cruciaal belang is dat zwangere vrouwen die geen antilichamen bezitten tegen de parasiet, alleen goed gebakken vlees en voldoende gekookte groenten eten, en niet in aanraking komen met kattenbakvulling en uitwerpselen van katten. Wanneer de eitjes uitgescheiden worden in de stoelgang van de kat, hebben ze minstens twee dagen nodig om anderen te besmetten. Elke dag de kattenbakvulling verversen, kan dan ook het risico verminderen.

Neosporose

Een andere parasiet, de neospora, woekert in de darmen van de hond. Die raakt besmet door aangetaste zoogdieren te eten. De teef brengt de parasiet over aan haar pups via de placenta. De jongen krijgen daardoor ernstige zenuwstoornissen en huidletsels. Besmette volwassen honden kunnen last krijgen van spier- en zenuwstoornissen. Ook katten kunnen de ziekte oplopen, maar tot nog toe is er geen enkel geval bekend van overdracht aan de mens.

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 26/01/2005 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ