PUBLICITÉ

Wormen: een kwestie van hygiëne?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 24/02/2017 - 15h14
-A +A

Darmwormen zijn parasieten die zich in ons spijsverteringsstelsel nestelen en er leven ten koste van ons lichaam.

Wat zijn de meest voorkomende darmwormen?

Hoe raken we besmet?

Waarom is hygiëne de belangrijkste voorzorgsmaatregel om geen wormen te krijgen of - als we er dan toch hebben – te voorkomen dat we andere mensen besmetten?

PUB

Welke types darmwormen bestaan er en hoe zien ze eruit?



Er bestaan verschillende types darmwormen, de ene soort komt vaker voor dan de andere. Ze kunnen ook allemaal erge of minder erge complicaties veroorzaken.

Elk type worm heeft zijn eigen kenmerken. We bespreken de bekendste:
  • Maden komen het meest voor bij kinderen en veroorzaken jeuk in de anusstreek. Het zijn ronde wormen die tot 10 mm lang kunnen zijn.
  • Spoelwormen zijn lange en eveneens ronde, witte wormen. Ze kunnen 40 cm lang worden, maar komen vooral voor in de tropen.
  • Lintwormen (ze komen voor in het spierweefsel van runderen of varkens) kunnen meters lang worden (tot 10 m). Deze wormen zijn plat van vorm. De bevruchte stukjes met de eitjes breken soms af en zitten dan in de ontlasting.

 

Hoe raken we besmet met darmwormen?

Darmwormen koloniseren de darmen en zijn dus terug te vinden in de ontlasting (de wormen zelf of hun eitjes).

Iedereen die menselijke of dierlijke uitwerpselen aanraakt, kan dus besmet worden met de wormen die er zich in bevinden. Zandbakken worden vaak met de vinger gewezen. Ze zouden niet hygiënisch zijn en allerlei risico’s bevatten voor kinderen, zoals de kans dat ze in contact komen met uitwerpselen. Kinderen steken vaak hun handen in hun mond en kunnen daarbij makkelijk besmet raken.

Maar niet alleen zandbakken houden risico’s in. Gewoon niet de schoenen uitdoen als we thuiskomen, houdt al een gevaar op besmetting in.

Ook fruit en groenten die in aanraking zijn geweest met uitwerpselen (op de grond) of met besmet water kunnen een besmettingshaard zijn als we ze niet wassen.

Lintwormen zijn een geval apart. Omdat de eitjes ook in het spierweefsel zitten, kan vlees dat niet doorbakken is, iemand opzadelen met een lintworm.

 

Een andere belangrijke risicofactor is besmetting via de handen.
Mensen die hun handen niet vaak wassen, kunnen wormen met zich meedragen en mensen in hun omgeving besmetten.

Dit type van besmetting komt veel voor omdat darmwormen, vooral dan maden, jeuk in de anusstreek veroorzaken.

 

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 17/12/2012 - 13h08 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 24/02/2017 - 15h14
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ