PUBLICITÉ

Woede: een verboden emotie?

Gepubliceerd door Dr. Catherine Feldman op 13/05/2003 - 00h00
-A +A

Woede maakt deel uit van het palet van de belangrijkste emoties, net zoals angst, verrassing, plezier, droefheid enz. Er is echter iets bijzonders mee. Wie uitdrukking geeft aan zijn woede, "een driftkikker", wordt vaak veroordeeld en krijgt de vraag zichzelf onder controle te houden. Omgekeerd krijgt wie zijn woede inhoudt kritiek en de vraag te zeggen wat er scheelt. Woede wordt ook een slechte raadgever genoemd. Zou het een verboden emotie kunnen zijn?

PUB

Emoties zijn complexe reacties die tegelijk het lichaam en de geest laten werken.Woede heeft trouwens een heel uitgesproken en vaak merkbare fysieke vertaling. Het gezicht en de handen worden rood, door bloedaandrang. Biologisch gezien maakt een toename van de adrenaline (ook een stresshormoon) de vrijmaking mogelijk van energie, die op haar beurt snelle actie mogelijk maakt.

Waar ontstaat woede?

Het gevoel van woede wordt meestal losgemaakt als een situatie als onrechtvaardig, denigrerend of bedreigend wordt ervaren. Ze wordt opgewekt door het gevoel beschadigd te zijn, geraakt, zelfs gekwetst in het diepste van zijn wezen. De woorden of het gedrag van de andere worden opgevat als fundamenteel tegenstrijdig met zijn eigen overtuigingen, waarden of ideeën.

Welke functie heeft woede?

Woede helpt ons om ons te verdedigen tegen een gevoel van bedreiging. Fysiek is het lichaam op zijn hoede, klaar voor de aanval indien nodig. Psychologisch tonen de externe tekenen van woede aan de andere, op niet-verbale wijze en ongewild, het belang van wat er voor hem op het spel staat en het gevoel van het gevaar waarin men verkeert. De fysiologische veranderingen als de "woede opkomt" zijn ook tekenen voor onszelf; daardoor kunnen we er ons bewust van worden en deze emotie herkennen.

Gepubliceerd door Dr. Catherine Feldman op 13/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ