Welke voeding voor uw hond?

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 24/10/2011 - 11h54
-A +A

Wilt u uw hond de best geschikte voeding geven, maar weet u niet welke oplossing te kiezen? Deze tips kunnen uw keuze vergemakkelijken!

PUB

Zelf bereide maaltijd voor honden

Een maaltijd klaarmaken met verse basisingrediënten van diverse smaken lijkt op het eerste gezicht ideaal voor uw hond.  Maar alleen als u het percentage eiwitten, vezels en koolhydraten heel precies berekent, kunt u te weten komen hoeveel gram vlees, eiwitten en zetmeelhoudende producten uw hond dagelijks nodig heeft. Elke hond heeft trouwens andere energetische behoeften, afhankelijk van zijn leeftijd en hoeveel hij beweegt. U kunt dus moeilijk met zekerheid weten of u hem een evenwichtige maaltijd geeft als u zijn eten zelf maakt. Een onevenwichtige voeding kan leiden tot tekorten, zeker in de periode van de groei. Het kost bovendien heel veel tijd en geld om een paar keer per week verse producten te gaan inkopen en die daarna nog klaar te maken.

Blikjes en paté voor honden

Industriële voeding voor honden is een alternatief voor de huisbereide maaltijden. De zachte varianten (paté, gelei, brokjes in saus,…) trekken onze harige vrienden vaak meer aan dan hondenbrokken. Maar ze bewaren wel minder makkelijk. Eenmaal geopend moeten ze in de koelkast én zeker binnen 48 uur verwerkt worden. Zacht hondenvoer heeft ook het nadeel dat het tandsteen in de hand werkt omdat er bij het kauwen geen wrijving op de tanden plaatsvindt. Blikjesvoer wordt dus beter alleen aan verzwakte dieren of aan heel oude dieren zonder tanden gegeven die de hardere producten niet meer kunnen kauwen. Als u uw hond voer uit blikjes wilt geven, moet u wel de samenstelling goed controleren. Goede merken vermelden het percentage van de verschillende voedingsstoffen en ook hun herkomst. Deze types van kwaliteitsvoeding zijn doorgaans enkel in speciaalzaken te vinden.

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 24/10/2011 - 11h54
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Moeten we kauwgom eten voor goede tanden? Geüpdatet op 21/01/2015 - 12h04

Kauwen op een kauwgom zou cariës helpen voorkomen en onze tanden gezond houden. Wat is er van aan? Welk effect heeft kauwgom op de tanden? Moeten we voortaan met een kauwgom in de mond rondlopen? We staan even stil bij de rol van kauwgom in de gezond...

Gaan honden en kinderen goed samen? Gepubliceerd op 12/11/2012 - 13h04

Wil uw jongste peuter absoluut een hond ? De voordelen van een huisdier voor de ontwikkeling van een kind zijn er wel degelijk , maar een hond in huis nemen is geen beslissing die u lichtvaardig mag nemen. Enkele overwegingen.

Meer artikels