PUBLICITÉ

Weet u welke keuzes uw huisarts maakt voor zijn eigen gezondheid?

Article créé le 17/06/2013 - 10h35 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 17/06/2013 - 10h35
-A +A

Als artsen ons een behandeling voorstellen, maken ze voor ons een keuze. Uit meerdere studies is al gebleken dat die keuzes niet altijd overeenkomen met de keuzes die ze voor zichzelf of voor iemand uit hun omgeving zouden maken. Is het erg, dokter?

PUB

Artsen maken voor zichzelf andere keuzes dan de keuzes die ze aan hun patiënten voorstellen

Dat is bijvoorbeeld onlangs gebleken uit een studie die is gevoerd rond het onderzoek naar de hormonale substitutietherapie. Daaruit blijkt dat artsen deze behandeling meer voor zichzelf gebruiken - of ze eerder aan hun familieleden aanraden - dan dat ze ze aan hun patiënten voorschrijven.
Het onderzoek naar de hormonale substitutietherapie is net het soort studie dat wat twijfel zaait in de geesten van de patiënten. Artsen zijn over ziektes, behandelingen en de bijwerkingen ervan veel beter geïnformeerd dan de doorsneebevolking. Ze zijn dus goed geplaatst om de beste keuzes te maken. Waarom maken ze dan niet dezelfde keuzes voor zichzelf en voor hun patiënten? Wat moeten we daarvan denken?

Artsen zijn goed geïnformeerd en kennen de bijwerkingen van ziektes

Sommige artsen bevelen dus niet de behandeling aan die ze de beste achten. Dat ligt soms inderdaad aan het feit dat ze andere informatie hebben over de behandeling zelf – in dit geval heeft de hormonale substitutietherapie een slechte reputatie bij leken omdat een studie enkele  jaren terug een verhoogd risico op cardiovasculaire aandoeningen en borstkanker heeft aangetoond. De studie is intussen gedeeltelijk weerlegd, maar de angst voor de HST is gebleven. Sommige artsen aarzelen daarom om ze aan te bevelen - omdat ze weten dat hun patiënten ertegen gekant zijn, of omdat ze bang zijn voor eventuele gevolgen (juridische klachten) als er problemen zijn.

Billet initialement publié le 17/06/2013 - 10h35 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 17/06/2013 - 10h35
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ