Wat is de juiste temperatuur om onze handen te wassen?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 12/06/2017 - 11h29
-A +A

Is warm water beter dan koud water om de bacteriën en virussen van onze handen te krijgen? Die vraag is eindelijk beantwoord.

PUB

Koud of warm water, het maakt niet uit!

Volgens een Amerikaanse studie maakt het geen verschil of we koud of warm water gebruiken om onze handen te wassen en zo de bacteriën eraf te krijgen. Het effect is in beide gevallen hetzelfde. De wetenschappers hebben onderzoek gedaan naar handen die in water van respectievelijk 15°C, 26°C en 38°C gewassen waren. Hun conclusie: wie zijn handen met koud water wast, behaalt een even goed resultaat als met warm water. Tot op de dag van vandaag ging men ervan uit dat warm water betere resultaten gaf, en het is ook zo dat bepaalde onzuiverheden er beter af gaan met warm water. Het reglement voor de horeca schrijft dan ook nog altijd voor dat de toiletten uitgerust moeten zijn met warm water voor het wassen van de handen.

Ook het soort zeep is niet zo belangrijk

Een handenwasbeurt met koud water doodt dus evenveel microbes, maar we verbruiken dan wel minder stroom en dat is goed nieuws voor de milieubewuste mensen die zelf natuurlijk ook op hun hygiëne willen letten.

En wat met de zeep die we gebruiken? Hierover spreken de onderzoekers zich minder duidelijk uit. Er is op dit vlak dus nog meer onderzoek nodig. Maar voorlopig lijkt het erop dat gewone zeep net zo goed werkt als speciale antibacteriële zeep. Sommige studies geven zelfs aan dat antibacteriële zeep de ontwikkeling van resistente bacteriën stimuleert.

Een kwestie van comfort en tijd

Een factor die wel een invloed lijkt te hebben op het aantal microbes dat wordt gedood, is de tijd. We moeten onze handen minstens 10 seconden schrobben om enig effect te hebben. En hier kunnen we misschien terugkomen op het idee van de werkzaamheid van koud water. De auteurs van de studie onderstrepen namelijk dat comfort ook een belangrijk element is: als we het wassen van de handen als een karwei ervaren, is de kans natuurlijk groter dat we het gewoon overslaan! Alles wat het ons wat comfortabeler maakt, kan dan helpen.

Slotsom: was in ieder geval uw handen; dat kan zonder probleem met koud water, maar als u het liever met warm water doet, moet u dat zeker doen. Voor de microbes is het resultaat hoe dan ook hetzelfde, en het is de enige manier om u doeltreffend te wapenen tegen de epidemieën!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 12/06/2017 - 11h29
Bekijk dit artikel
PUB
Lees ook
Meer artikels