PUBLICITÉ

Waar gaan we op vakantie met de baby? Uw checklist…

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 30/03/2016 - 14h47
-A +A

Betekent vakantie voor u vreemde contreien opzoeken, met of zonder kinderen? Dat kan gerust. Op vakantie gaan is zelfs met een baby van nog geen jaar oud perfect mogelijk, maar hoe kiest u uw bestemming?

PUB

Is de gekozen bestemming gevaarlijk voor baby’s?

De mens heeft de hele planeet gekoloniseerd. Ook baby’s dus, in principe. In theorie is dus geen enkele bestemming volkomen ontoegankelijk, ook niet voor de allerkleinsten. Maar de artsen raden bepaalde zones hoe dan ook af. Zo zijn grote hoogtes niet goed voor baby’s, omdat kleine kinderen vatbaarder zijn voor de hoogteziekte dan volwassenen. Het Instituut voor Tropische Geneeskunde geeft in zijn rubriek Reisgeneeskunde de raad om met kinderen jonger dan twee jaar niet boven 2000 meter hoogte te gaan, en met kinderen jonger dan tien jaar niet boven 3000 meter hoogte. Als een kind op meer dan 2500 meter hoogte tekenen van misselijkheid vertoont, moet u in ieder geval zo snel mogelijk naar beneden. Kijk ook uit voor endemische ziektes op de bestemming waar u naartoe wilt. Voor sommige streken zijn vaccins verplicht. Maar niet alle vaccins zijn beschikbaar voor jonge kinderen. Kinderen onder een jaar kunnen bijvoorbeeld niet worden ingeënt tegen Japanse encefalitis. Ga dus met een baby liever niet op vakantie naar een zone waar deze ziekte woedt.

Beschikt de bestemming over de nodige gezondheidszorg?

De vraag is iets ingewikkelder dan ze lijkt. Op de website van het ministerie voor Buitenlandse Zaken vindt u voor elke bestemming een advies over de kwaliteit van de medische diensten en de verzekeringen die u moet afsluiten. Maar u moet ook rekening houden met twee bijkomende factoren:

  • De afstand tussen uw exacte bestemming en de dichtstbijzijnde gezondheidsdiensten: als het dichtstbijzijnde ziekenhuis kwalitatief hoogstaande zorg biedt, maar u vier uur over slechte wegen moet rijden voor u er met uw kind bent, zoekt u beter een verblijf iets dichterbij!
  • Ook belangrijk is of er communicatie met de zorgverstrekkers mogelijk is. Ga dus na wat de meest gesproken talen zijn in het land van uw bestemming.

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 23/03/2015 - 20h50 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 30/03/2016 - 14h47

Institut de Médecine Tropicale. www.diplomatie.be

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ