• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  3 mening
 • Commentaren (0)

Vruchtbaarheid en leeftijd: clichés die pijn doen

Artikel gepubliceerd door op 08/07/2014


Vruchtbaarheid en leeftijd: clichés die pijn doen

Vrouwen krijgen hun kinderen vandaag later… te laat, en dat om egoïstische redenen. Dat is toch het beeld dat erover leeft.

De werkelijkheid is veel ingewikkelder, vertelt ons arts en publicist Luc Bonneux.

Krijgen vrouwen hun eerste kind echt later?

Ja en neen. Het klopt dat de gemiddelde leeftijd waarop vrouwen hun eerste kind krijgen al jarenlang stijgt. In 2012 bedroeg die 28 jaar. Maar dat is niets ongewoons in de geschiedenis van de mensheid. In de negentiende eeuw was de gemiddelde leeftijd van de vrouw bij de eerste bevalling 27 jaar.

Wat wel verandert, is de afstand in jaren tussen het begin van het seksueel actieve leven (lees: de puberteit) van een vrouw en haar eerste bevalling. Vandaag is dat ongeveer 17 jaar. Al die jaren dat we de liefde kunnen bedrijven zonder kinderen te krijgen, is iets waarvan we eerder moeten genieten in plaats van er ons zorgen over te maken! Het is een triomf van de anticonceptie

Op welke leeftijd moeten we aan kinderen beginnen?

Helemaal mee eens, zullen sommigen zeggen, maar hoe later vrouwen eraan beginnen, hoe moeilijker ze zwanger raken. Iedereen weet, of denkt toch te weten, dat de vruchtbaarheid eenmaal de dertig voorbij afneemt en dat dit proces na het 35e  levensjaar nog sneller gaat. Maar ook al klopt het dat de kansen op een zwangerschap met de jaren verminderen, dat betekent nog niet dat de plannen voor een kind dan ook per se gevaar lopen.

Uit een studie van 2004 blijkt dat 82% van de vrouwen tussen 35 en 39 jaar die een kinderwens hebben en minstens twee keer per week vrijen, binnen het jaar zwanger is. Voor vrouwen tussen 27 en 35 jaar bedraagt dat 86%! Een verschil van vier procent dus, dat is toch minder dan iedereen denkt.

Zijn er almaar meer "oude" moeders?

Nog zo’n cliché is dat er almaar meer (heel) oude moeders zouden zijn. In werkelijkheid zijn zwangerschappen op latere leeftijd - als de moeder ouder is dan veertig - van alle tijden. Het enige verschil is dat een later geboren kind vroeger een jongere zus en/of broer had. Wie heeft er in zijn vriendenkring geen «laatkomertje» die er dus pas jaren na de vorige kinderen is gekomen?

De komst van het eerste kind uitstellen, is zeker niet aan te raden. Maar slechts een minderheid van de koppels krijgt erdoor vruchtbaarheidsproblemen. Mensen met vruchtbaarheidsproblemen kunnen bovendien geholpen worden, maar de oplossingen zijn wel tijdrovend. Later in het leven op dat probleem stuiten, maakt de zoektocht naar een oplossing alleen maar moeilijker.

 

De geboorte van een kind uitstellen is een natuurlijke zaak

Dat is zeker het geval als we rekening houden met de omstandigheden waarin koppels vandaag in onze maatschappij leven. Met de huidige arbeids- en woonmarkt is in de meeste situaties een dubbel inkomen nodig. En een kind krijgen is nog altijd een belangrijke handicap in de carrière van vrouwen. En dan vergeten we nog het belangrijkste van allemaal, iets wat bovendien almaar moeilijker wordt: de toekomstige vader en moeder moeten elkaar ook nog vinden.

Het wordt dus tijd dat we anders gaan kijken naar vrouwen die «op latere leeftijd» kinderen krijgen. En dat begint al heel simpelweg door het over koppels te hebben in plaats van over vrouwen. Kennis is in onze samenleving oververtegenwoordigd, en toch lijkt de gedachte dat een kind met tweeën gemaakt wordt soms nog revolutionair !

Artikel gepubliceerd door op 08/07/2014

Deze post maakt deel uit van de blog van Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste , Blog van de redactie

Vindt u het artikel interessant?