PUBLICITÉ

De veneuze ziekte: wat is de betekenis van 'zware benen'?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 07/07/2009 - 00h00
-A +A

Hoeveel Belgen hebben last van hun benen? Er bestaat geen officieel cijfer, maar als we ons baseren op de buurlanden, zou zeker meer dan 20% van de bevolking last hebben van zware benen. Zware benen zijn geen ziekte op zich, maar ze zijn wel een mogelijk symptoom van de veneuze ziekte.

PUB

De symptomen van zware benen herkennen


Zware benen komen vaak voor, zijn gemakkelijk te herkennen… maar niet altijd gemakkelijk te beschrijven omdat de gewaarwordingen zo bijzonder zijn. Dit zijn de symptomen die bij mensen met zware benen dikwijls tot klachten leiden:
- een onaangenaam gevoel (men kan niet echt van pijn spreken) dat zich 's avonds voordoet,
- een 'zwaar' gevoel in de benen, hoofdzakelijk onder de knie,
- meestal worden beide benen tegelijkertijd getroffen,
- de symptomen worden erger wanneer het overdag warm is geweest of wanneer de persoon in kwestie lang heeft moeten rechtstaan.

De veneuze terugkeer en de veneuze ziekte


Dit geheel van gewaarwordingen is niet echt een ziekte, maar eerder het symptoom van wat specialisten de veneuze ziekte noemen. Het gaat om een slechte veneuze terugkeer vanuit de voeten en de benen (onder de knieën). De veneuze terugkeer is bestemd om de inspanningen van het hart te ondersteunen. Deze pomp is inderdaad doeltreffend, maar blijkt onvoldoende om 5 liter bloed vanuit onze voeten opnieuw naar boven te jagen en tegelijkertijd te strijden tegen de zwaartekracht! Er bestaan dus versterkingsmechanismen: wanneer we stappen, worden de bloedvaten onder de voeten platgedrukt en de vaten in de benen worden als het ware gemasseerd door de spieren, die de inspanning doen. De aderen hebben ook een kleppensysteem dat het bloed verhindert opnieuw naar beneden te stromen. Het bloed wordt dus naar het hart gedreven waar het zijn weg kan voortzetten. Naarmate men ouder wordt of wanneer men zo lang blijft rechtstaan dat het systeem over zijn toeren geraakt, kan de veneuze terugkeer haar doeltreffendheid verliezen. De vaatwanden worden minder krachtig, de kleppen functioneren minder goed, enz. Het bloed heeft dan meteen de neiging om terug naar de voeten te stromen… en er te blijven. Daardoor gaan de vaten uitzetten, wat de situatie alleen maar erger maakt.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 07/07/2009 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ