PUBLICITÉ

Uitkijken voor de winterzon

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 20/01/2016 - 10h00
-A +A

Zowel mensen die de wintervakantie doorbrengen in de zon als mensen die voor de bergen kiezen, moeten uitkijken voor de zon en meer bepaald de UV stralen die huidkanker kunnen veroorzaken. Hoe u uw huid tegen de zon moet beschermen, verneemt u hier.

PUB

Dol op de zon? Uitkijken is de boodschap

De gevaren van de zon zijn er zowel in de zomer als in de winter en overmatige blootstelling en zonnebrand dragen bij tot de ontwikkelen van melanoma en andere vormen van huidkanker waarvan de frequentie almaar toeneemt. De mode en het massatoerisme zijn daar niet vreemd aan.
Om problemen te vermijden, volstaat het om zich te beschermen, ook in de winter. Wij geven u alvast een aantal tips.

Tropische bestemmingen

Het verschil in intensiteit van de UV stralen in de tropen en in België, is aanzienlijk. Reist u naar de tropen dan moet u extra voorzichtig zijn en niet volop van de zon 'profiteren' met als excuus dat het weer in België al maandenlang koud, nat en grijs is.
Een paar voorbeelden. In landen dicht bij de noordelijke keerkring liggen (Antillen, Dominicaanse republiek, Cuba, Senegal, Egypte, enz.) bedraagt de UV index 6 of 7, dat is zoveel als de zomerzon in België. Maar in landen in de buurt van de zuidelijke keerkring (Madagascar, Réunion, Nieuw Caledeonië, Australië, enz.) kan de UV-index extreme waarden bereiken van 15. De risico's daarvan laten zich niet alleen voelen op korte termijn (zonnebrand, zonneslag, enz.), maar ook op lange termijn (huidveroudering en huidkanker) en die risico's zijn behoorlijk groot. Het feit dat reizigers zich zonder overgang van het ene naar het andere klimaat verplaatsen en vaak een huid hebben die maandenlang geen zon heeft gezien, maakt het risico nog groter. Toeristen die voor een kort verblijf kiezen, willen bovendien vaak zoveel mogelijk genieten van de zon en de warmte. En dat terwijl brutale en intense blootstelling aan de zon zowat de grootste risico's zijn voor het opreden van huidkanker...

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 13/02/2007 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 20/01/2016 - 10h00

Persdossier van het Franse Institut national du cancer, november 2006.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ