PUBLICITÉ

Teenslippers dragen is ongezond

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 23/08/2016 - 14h05
-A +A

Teenslippers lijken elke zomer nog aan populariteit te winnen. Hip als ze zijn, zie je ze paraderen in alle modellen en kleuren. Toch draag je flipflops beter niet dag in dag uit. Want langdurig gebruik is nefast voor je spieren en gewrichten.

PUB

Hippe flipflops

Een schoenenkast zonder één of meerdere paren teenslippers? Het begint stilaan een zeldzaamheid te worden. Want tal van praktische voordelen zijn aan die hippe flipflops verbonden: 's zomers frisse voeten, bovendien een bescherming tegen het hete zand op het strand en een houvast op de gladde tegels rond het zwembad.

Toch zijn teenslippers niet geschikt om dag in dag aan te trekken. Ze vangen te weinig de schokken van het stappen op en ze bieden praktisch geen ondersteuning aan de enkel en de hiel. Pijn aan de voeten en zelfs verstuikte enkels zijn op termijn het logische gevolg. Zeker bij sportactiviteiten zijn teenslippers daarom te vermijden.

Onderzoekers van de Amerikaanse Auburn Universiteit stelden onlangs wetenschappelijk vast dat mensen met teenslippers hun normale loopwijze veranderen. Ze krullen hun tenen op in een poging de slipper vast te grijpen. Daardoor vormt de enkel een grotere hoek en worden de stappen kleiner. Ook de hielen komen minder krachtig neer op de grond. Resultaat is een vergroot risico op problemen aan de heup en de onderrug.

Resultaat, er wordt een verhoogd risico waargenomen voor heup- en ruggengraatproblemen.

Wanneer draagt u beter geen teenslippers?

  • Aangezien de teenslipper open is, biedt hij ook weinig bescherming tegen gevaren van buitenaf, bijvoorbeeld glasscherven of andere materialen die kleine wondjes kunnen veroorzaken.
     
  • Maar denk ook aan de zon. Zonder zonnecrème loop je het risico dat de huid van je voet verbrandt.

  • Teenslippers als schoeisel tijdens klusjes in de tuin is evenmin een goed idee. Een stevige werkschoen is nog altijd een betere optie, bijvoorbeeld als bescherming tegen zware objecten of tegen een ongelukkig gehanteerde schop. Met teenslippers hebben insecten of dieren ook een vrije toegang om je voeten aan te vallen.
     
  • Voor diabetespatiënten is de teenslipper helemaal uit den boze. Een wonde kan voor hen serieuze gevolgen hebben, tot een amputatie toe. 25 procent van de diabetici krijgen last van een voetprobleem; een verminderde doorbloeding maakt dat wonden moeilijker genezen. In een later stadium kunnen zelfs de ligamenten en het bot aangetast worden.
     
  • Tot slot zijn teenslippers niet aangewezen in de auto.
    In België is het niet expliciet verboden om zonder vast schoeisel of zelfs blootsvoets met een auto te rijden. Maar teenslippers kunnen bij een ongeval wel aanleiding geven tot discussies. Een chauffeur moet volgens de Belgische wetgeving immers altijd in staat zijn alle nodige rijbewegingen uit te voeren en voortdurend zijn voertuig goed in de hand hebben. Op basis daarvan kan de verzekeringsmaatschappij de schade verhalen op de verzekeringnemer.
Initialement publié par Pieter Segaert, gezondheidsjournalist le 22/07/2008 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 23/08/2016 - 14h05
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
Moetje57

Ik draag heel veel fittflop, volgens de winkelier is dat volledig veilig voor de rug, gezien de stapschokken worden opgevangen. Ik voel me er wel veilig en goed bij.

Moetje57

Ik draag heel veel fittflop, volgens de winkelier is dat volledig veilig voor de rug, gezien de stapschokken worden opgevangen. Ik voel me er wel veilig en goed bij.

PUBLICITÉ