PUBLICITÉ

Stress en mond- en tandhygiëne: stop met uw tanden opeen te klemmen!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 24/01/2012 - 11h20
-A +A

Iedereen kent wel de uitdrukking: "Bijt nu even op je tanden, het gaat wel over". Het betekent dat we moeten doorzetten en dat de situatie wel vanzelf in orde komt. Maar bij stress  de tanden opeen klemmen  is schadelijk voor de mond- en tandhygiëne. Helaas is dat "op de tanden bijten" een feit bij het gros van de mensen die stress hebben

PUB

Stress is een oorzaak van tandproblemen

Volgens dr. Gérard Vincent, stomatoloog en spreker op het colloquium van de ’Union française pour la hygiène buccodentaire’ (UFSBD) over mond- en tandhygiëne op het werk, is "stress heel vaak terug te vinden op het vlak van de tanden". Dat blijkt ook uit de uitdrukking "op de tanden bijten" als middeltje om een lastige situatie door te komen. Maar de tanden opeen klemmen als reactie op stress "leidt tot complicaties met de tanden, de weefsels rond de tanden of musculo-articulaire complicaties". En die tandproblemen hebben esthetisch gezien negatieve gevolgen en berokkenen ook fysiek et mentaal leed. Denk daar dus eens aan voor u uw tanden opeen gaat klemmen!

 

Stress en andere tandcomplicaties

Stress veroorzaakt ook parodontale afbraak, dat is afbraak van de weefsels rond de tand. Aantasting van deze weefsels kan ertoe leiden dat een tand los komt te zitten. Een tandimplantaat kan de verloren tand natuurlijk vervangen, maar zoiets geeft alleen maar bijkomende fysieke en mentale stress als gevolg van de verzorging, om nog maar te zwijgen van het kostenplaatje.

Letsels van het tandweefsel veroorzaken ook spierpijn die dan weer tot hoofdpijn leiden en daarmee samengaand een hoger gebruik van geneesmiddelen. Gevolg:  een vermindering van de levenskwaliteit en vooral minder efficiëntie op het werk.

 

De tanden opeen klemmen door stress kan tot slot ook "druk geven op de gewrichten, wat tot oorsuizen kan leiden". Dat permanente en min of meer intense gefluit zonder externe oorzaak stoort de slaap en doet mensen soms zelfs naar slaapmiddelen grijpen. De psychische impact is dus al bij al zeer groot.

Deze problemen met de tandgewrichten kunnen ook "een luxatie veroorzaken. Deze pijnlijke ontwrichting moet opnieuw met pijnstillers verholpen worden, ze zorgt ervoor dat de mond minder ver kan worden opengesperd en leidt uiteindelijk tot ziekteverzuim en een langdurige en moeilijke behandeling".  Deze gewrichtsluxatie kan verergeren en eindigen met artrose,  een uiterst pijnlijke zaak die het normale functioneren ernstig belemmert.

 

Twee derde van de mensen klemmen overdag tanden op elkaar, een heel alarmerend feit dus dat bij het grote publiek bekend moet worden. Alleen zo kunnen we de zware gevolgen van deze stressgebonden gewoonte voorkomen.

Concreet moet u zich bewust worden van dit slechte automatisme en uw kaken leren ontspannen. Om de stress kwijt te raken, kunt u in plaats van uw tanden opeen te klemmen beter diep en rustig inademen. Laat u desnoods helpen door uw huisarts, doe aan sport, yoga of relaxatie. Want te veel stress verslechtert zelfs de mond- en tandhygiëne!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 24/01/2012 - 11h20

Symposium 2010 van de ’Union française pour la hygiène buccodentaire’ (UFSBD): "La santé au travail, quelle place pour le bucco-dentaire?", bijdrage van dr. Gérard Vincent, stomatoloog, "Stress et troubles du sommeil: causes et conséquences bucco-dentaires".

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ