PUBLICITÉ

Senioren: tien preventieve tips voor de zomervakantie

Gepubliceerd door Brigitte Bègue, gezondheidsjournaliste op 22/06/2016 - 09h44
-A +A

De zomer is voor de meeste mensen synoniem met zon, ontspanning en reizen, maar voor oudere mensen kan het een echte nachtmerrie worden. De gezondheid van bejaarden kan ‘s zomers synoniem zijn met grote hitte, isolement, afhankelijkheid, enz. Wat kunnen we doen om ervoor te zorgen dat onze oudere senioren de zomervakantie veilig doorkomen, al dan met ons in de buurt?

PUB

1 - Water met prik drinken

“Oudere mensen hebben maar weinig of geen gevoel van dorst meer; daarom drinken veel oudere mensen minder dan dat hun lichaam eigenlijk nodig heeft. Bij warm weer is de situatie nog erger”, vertelt dr. Olivier Henry, geriater in het ziekenhuis Émile Roux in de Parijse stadsrand. Om uitdroging te voorkomen, moeten bejaarden bovenop de drank die ze tijdens de maaltijden drinken om het uur een glas water drinken.

“Ideaal is koolzuurhoudend water, omdat men dat beter voelt stromen en de kans dus kleiner is dat het in het verkeerde keelgat terechtkomt en mensen daardoor stikken. Hetzelfde geldt met warm water”, aldus nog de specialist.

Hydratatie - genoeg vocht binnenkrijgen -  kan ook via de voeding door ‘s zomers bijvoorbeeld fruit op het menu te zetten, slaatjes met groenten die veel vocht bevatten (komkommers, courgettes, tomaten, enz.), yoghurt, sorbets, enz.

2 - Op tijd en stond afkoelen

De allerbelangrijkst regel luidt: op de heetste uren van de dag - tussen 10.30 en 16 uur - binnenblijven en lichte kleren dragen. Als we ouder worden, kunnen we onze lichaamstemperatuur niet meer zo goed regelen als voordoen. Dat gaat zelfs zo ver dat heel oude mensen als het heet is niet zweten en er daardoor vaak niet aan denken om zich eens te verfrissen of afkoeling te zoeken. Tijdens een hittegolf kunnen bejaarden zich al met enkele eenvoudige reflexen beschermen. Tenzij de airco het werk voor hen doet natuurlijk...

Gepubliceerd door Brigitte Bègue, gezondheidsjournaliste op 22/06/2016 - 09h44

Entretien avec le Dr Olivier Henry, gériatre à l’hôpital Emile Roux à Limeil Brevannes.

Association Baluchon : www.baluchonazheimer.com

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ