PUBLICITÉ

Screening van vermoeidheid bij kankerpatiënten

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 25/05/2004 - 00h00
-A +A

Het symptoom waarvan kankerpatiënten het vaakst last hebben, is niet pijn of misselijkheid, maar vermoeidheid.

PUB

Kankerpatiënten hebben vaker last van vermoeidheid dan van pijn of misselijkheid. Bijna 80 % van alle kankerpatiënten krijgen af te rekenen met een vorm van uitputting. Het gaat om een loodzware vermoeidheid die dagen, weken en zelfs maanden kan duren en uiteindelijk de levenskwaliteit van de patiënt en zijn gezin zwaar aantast. Terwijl artsen vaak pijn of neerslachtigheid citeren als belangrijkste neveneffecten van kanker, ervaren de patiënten zelf vermoeidheid als een veel lastiger probleem. 60 tot 90 % van de patiënten die chemotherapie krijgen, klaagt erover. Bij patiënten die bestraald worden, is dat zelfs 75 tot 100 %.

Geen onvermijdelijke bijwerking

Vermoeidheid bij kanker werd jarenlang beschouwd als een onvermijdelijke nevenwerking van de behandeling. Die onderschatting van het probleem verklaart waarom slechts 35 % van de oncologen vindt dat die extreme vorm van vermoeidheid behandeld moet worden.

Om daar verandering in te brengen, werd een werkgroep opgericht: de Workgroup Against Cancer Fatigue (WACF). De WACF wil artsen en alle zorgverleners sensibiliseren om die vermoeidheid beter te screenen en te erkennen als gevolg van de kanker of de kankerbehandeling. Vermoeidheid kan immers doeltreffend bestreden worden als de oorzaak ervan bekend is, en daarbij zijn niet noodzakelijk geneesmiddelen nodig.

Op initiatief van de WACF werden ook meetinstrumenten, waaronder een vragenlijst, ontworpen om kankervermoeidheid op te sporen en de intensiteit ervan te evalueren. Is de vermoeidheid van de patiënt te wijten aan kanker, dan krijgt hij een infobrochure en wordt hij eventueel doorverwezen naar een infosessie over vermoeidheid. Daar wordt hem uitgelegd waar zijn vermoeidheid vandaan komt en krijgt hij allerlei tips om zijn energie spaarzaam te leren gebruiken en op die manier het probleem te verminderen. Daarbij ligt de nadruk ook op het belang van fysieke training en van aangepaste revalidatieprogramma's voor kankerpatiënten.

Actieve screening

Om een beter beeld te krijgen van de problematiek van kankervermoeidheid, organiseren de oncologische diensten van 47 ziekenhuiscentra in heel het land in de week van 24 tot 28 mei een screeningweek voor vermoeidheid bij hun kankerpatiënten. De ziekenhuizen die deelnemen aan deze actie, zullen daarbij alleen de patiënten ondervragen die tijdens de screeningweek op de dienst oncologie verblijven. Patiënten die op dat ogenblik niet opgenomen hoeven te worden, kunnen na die week terecht bij hun huisarts als ze hun vermoeidheid willen laten evalueren. Een andere mogelijkheid is dat u zelf uw vermoeidheid meet via een heel eenvoudige test op de website www.vermoeidheid.be.Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !Site van de Belgische Federatie tegen Kanker

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 25/05/2004 - 00h00 Bron: persbericht van de WACF, mei 2004.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ