PUBLICITÉ

Roken vergroot het risico op zelfmoordpogingen

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 06/05/2015 - 10h08
-A +A

Het is nu ook bewezen: bij de mensen die kampen met een depressie zijn er in verhouding meer rokers dan niet-rokers. Tabak heeft nochtans geen depressiewerend effect, integendeel zelfs. Roken verergert de psychische problemen nog en vergroot zelfs het risico op een zelfmoordpoging.

 

PUB

Meer zelfmoordpogingen bij rokers

Om dat verhoogd risico op zelfmoordpogingen bij rokers te bewijzen, werden 30.000 mensen vier jaar lang gevolgd. Er zijn- onafhankelijk van elke sociodemografische eigenschap, van antecedenten van psychiatrische ziektes of van eventuele vroegere zelfmoordpogingen - meer rokers dan niet-rokers die een eind willen maken aan hun leven. Roken is dus een op zichzelf staande risicofactor die tot de daad doet overgaan.

Voor het achterliggende mechanisme stellen de onderzoekers dat dit effect van roken te wijten is aan hypoxie in de hersenen (roken vermindert de zuurstoftoevoer naar de hersenen).

Beginnen met roken en opnieuw beginnen zijn de gevaarlijkste periodes

Die verhoogde zelfmoordkans is op elk moment aanwezig bij rokers, maar is nog groter bij mensen die beginnen met roken of na een tijdelijke stop opnieuw beginnen. De zelfmoordkans is bij hen vier keer groter dan bij niet-rokers.

Roken wordt dus sterk ontraden aan mensen die psychisch kwetsbaar zijn. Anders dan vaak wordt gedacht, gaat roken stress of angst niet tegen. Het tegendeel is waar: roken maakt net angstig, en die angst bereikt een piek als men zijn sigaret niet kan of mag roken. Het is een van de effecten van de verslaving.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 06/05/2015 - 10h08

Berlin I et coll., Plos One, Published: April 07, 2015, DOI: 10.1371/journal.pone.0122607, http://www.plosone.org/article/Authors/info:doi/10.1371/journal.pone.0122607.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ