• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  9 mening
 • Tips (0)

Redenen om voor linzen te kiezen...

Redenen om voor linzen te kiezen...

Net zoals de meeste peulvruchten, lijken linzen volledig van het toneel te verdwijnen.

En dat terwijl linzen over heel wat voedingstroeven beschikken die perfect passen bij de aanbevelingen inzake gezonde voeding.

Een blik op een eeuwenoud en hedendaags voedingsmiddel.

Zeg nooit zomaar linzen tegen linzen!

De linze is een peulvrucht. In tegenstelling tot wat veel mensen denken behoren die niet tot de familie van de groenten, maar tot de familie van de zetmeelhoudende- en graangewassen, net zoals aardappelen, brood, pasta en rijst. Ze hebben met elkaar gemeen dat ze veel zetmeel bevatten.

En ter herinnering: complexe koolhydraten zijn de basis van een gezonde voeding.

Linzen zijn afkomstig van een klein plantje dat niet groter wordt dan 30 à 40 centimeter en waarvan de witte bloemen niet erg opvallend zijn. Linzen zijn er in verschillende kleuren: groen, bruin, roze, oranje en koraal. In België gaat de voorkeur meestal uit naar groene en bruine linzen.

Linzen: culinaire troeven

Ook al zijn linzen een zetmeelhoudend product, toch worden ze in de keuken vooral gebruikt als groente en dat bijna uitsluitend in de winter, in soepen, slaatjes, bij vlees, vis of samen met een andere peulvrucht.

Maar linzen doen het ook uitstekend bij tomaten, boontjes, alleen met een goede vinaigrette of als saus bij groenten. Linzen zijn een dankbaar product voor creatieve koks, ze zijn makkelijk klaar te maken, voedzaam en bovendien niet duur.

Linzen zijn het hele jaar door verkrijgbaar en ze kunnen ook in de zomer op het menu, net zoals erwten. Linzen zorgen voor meer originaliteit in zomerse gerechten en ze kunnen ook voor frisheid zorgen, in een slaatje bijvoorbeeld.

Kortom, linzen beschikken over heel wat troeven.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 22/12/2015
Origineel artikel geschreven door op 10/07/2007

Vindt u het artikel interessant?