PUBLICITÉ

Plasincontinentie bij vrouwen: ook de genen spelen een rol!

Gepubliceerd door Magalie Bègue, gezondheidsjournaliste op 23/12/2016 - 14h57
-A +A

Leeftijd, een zwangerschap, obesitas, bepaalde sporten en beroepen kunnen bij vrouwen leiden tot plasincontinentie. Maar ook erfelijkheid speelt er een rol in. Het zou bij dit risico zelfs voor bijna 40% meetellen. Hoe kunt u het risico op urineverlies verminderen?

PUB

Plasincontinentie: de rol van de genen

Erfelijkheid speelt een belangrijke rol in het risico op plasincontinentie.  Het zou zelfs goed zijn voor een derde van het totale risico. Alle studies zijn het erover eens dat erfelijke belasting bij inspanningsincontinentie (sport, niezen, enz.) goed is voor naar schatting 30 tot 40% van het risico (1).

“De erfelijkheidsfactoren die bij urineverlies in het spel zijn, hebben vooral te maken met de kwaliteit van het collageen in het bindweefsel (huid, pezen, ligamenten, de wanden van de organen en de bloedvaten), maar ook met de kwaliteit van de cellen van de spiervezels,” vertelt dr. Brigitte Fatton, gynaecoloog en verloskundige gespecialiseerd in urogynaecologie in het CHU van Nîmes (Frankrijk).

Dat een tekort aan collageen of de slechte kwaliteit ervan een schadelijke rol speelt, is onlangs bewezen. Bij vrouwen die lijden aan genitale prolaps bijvoorbeeld (verzakking van onder meer de blaas en de baarmoeder) is een daling van het aantal collageenvezels van type III vastgesteld. Dat zou kunnen verklaren waarom bepaalde weefsels minder bestand zijn tegen zwaar verhoogde druk in de buikholte. Ook vrouwen met hyperextensieve gewrichten zijn gevoeliger voor genitale prolaps, wat doet vermoeden dat afwijkingen van het bindweefsel een rol spelen bij stoornissen van de bekkenstatica (normale configuratie van de anatomie van het kleine bekken en het perineum).

Wanneer komt er een erfelijkheidscreening voor plasincontinentie?

Al deze genetische factoren zijn bekend, maar men heeft helaas nog niet kunnen achterhalen welke genen er nu precies voor verantwoordelijk zijn (2).

De ambitie van het erfelijkheidsonderzoek dat momenteel loopt, is dan ook om vrouwen te kunnen screenen die een hoger risico op urineverlies en/of prolaps lopen.

Dr. Fatton: “Misschien zal men in de toekomst op basis van erfelijkheidscreenings vrouwen naar bepaalde beroepen of sporten kunnen oriënteren, of de opvolging van een zwangerschap en het verloop van de bevalling kunnen beïnvloeden of nog chirurgische technieken kunnen ontwikkelen om plasincontinentie te herstellen. Maar we hebben nog een lange weg te gaan, want het onderzoek staat nog  in zijn kinderschoenen”.

Gepubliceerd door Magalie Bègue, gezondheidsjournaliste op 23/12/2016 - 14h57

(1) Wennberg AL, Eur Urol 2011 ; 59 :1032-1038 ; (2) Cartwright R, Am J Obstet Gynecol, 2015 ; 212 :199 e1-24

Op basis van een interview met dr. Brigitte Fatton, gynaecoloog en verloskundige gespecialiseerd in urogynaecologie in het CHU van Nîmes (Frankrijk).

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ