Pijn: praat erover!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 16/10/2007 - 00h00
-A +A

Mannen en vrouwen zijn niet gelijk als het om pijn gaat. Naast het feit dat vrouwen specifieke vormen van pijn hebben (regels, zwangerschap, bevalling), hebben vrouwen ook algemeen meer te kampen met pijn. Ongeacht de oorzaak van de pijn is het absoluut noodzakelijk dat ze behandeld wordt.

PUB

Tegenwoordig kan men de pijn bij de bevalling al verzachten (manier van voorbereiding, epidurale verdoving...). Het wordt dus tijd om ook de andere types van pijn te gaan bestrijden. Pijn is zeker een subjectieve indicator die verschilt van persoon tot persoon. Maar als ze lange tijd aanhoudt, gaat ze leiden tot een heus gevoel van onbehagen met vaak niet onaanzienlijke gevolgen voor de gezondheid.

Vrouwen hebben meer pijn

De pijn die mannen voelen mag niet worden veronachtzaamd, maar vrouwen hebben een lagere tolerantiedrempel voor pijn dan mannen en voelen de pijn ook eerder. Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom de frequentie, de intensiteit en de duur van de momenten van pijn zoals ze door vrouwen worden gemeld hoger liggen dan bij mannen. Het kan daarbij aan om hoofdpijn, spierpijn, of ook rugpijn. Daarnaast is ook bekend dat sommige aandoeningen meer voorkomen bij vrouwen: migraine, reumatoïde poliartritis, fibromyalgie, syndroom van het prikkelbare colon...

Migraine, en meer recent fibromyalgie, zijn erg hinderlijke ziektes die erom bekend staan pijnlijke crisissen en een onbestemde chronische pijn te veroorzaken. Er wordt nog altijd druk gezocht naar doeltreffende behandelingen die de patiënten verlichting kunnen brengen.
Maar er bestaan ook heel wat andere aandoeningen die aanzienlijke pijn kunnen veroorzaken en waar men niet zo direct aan denkt. Dat is onder meer het geval met borstkanker en osteoporose, twee zeer verspreide aandoeningen.

Osteoporose veroorzaakt aanzienlijke pijn

Men schat dat osteoporose, een ziekte veroorzaakt door broosheid van het bot, voorkomt bij een op de drie vrouwen in de menopauze. De breuken die daar het gevolg van zijn (verzakking van de ruggengraat, breuk van het bovenbeen, van de polsen...) veroorzaken acute pijn die later overgaat in hevige chronische pijn. De aandoening zelf moet zeker behandeld worden, maar men mag ook niet vergeten om iets te doen aan de pijn. De aanpak moet globaal zijn en er moet daarbij ook rekening gehouden worden met de gevolgen voor de levenskwaliteit.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 16/10/2007 - 00h00 Persbericht van de 'Société française d'étude et de traitement de la douleur' (SFETD, Franse Vereniging voor Pijnonderzoek en -behandeling), 19 september 2007.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Mannen en vrouwen: dezelfde pijnbeleving? Geüpdatet op 29/04/2003 - 00h00

Mannen zijn het sterke geslacht, vrouwen het zwakke geslacht: een gemeenplaats? Zonder een karikatuur te willen maken, bestaat er werkelijk een verschil in de ervaring van pijn.

Vrouwen: pijn is vaak hormonaal bepaald Geüpdatet op 02/09/2015 - 15h03

Mannen en vrouwen voelen pijn niet op dezelfde manier. De pijnervaring hangt af van de sekse. De schuld ligt bij de vrouwelijke hormonen, zo blijkt uit de meest recente studies.

Nieuwigheden in de pijnbestrijding bij volwassenen Geüpdatet op 10/11/2001 - 00h00

Het aanschijn van pijn verandert, de mentaliteit ook. We hebben nu een veel beter inzicht gekregen in de pijnmechanismen en ook werden belangrijke therapeutische aanwinsten geboekt. We beschikken nu over relatief betrouwbare methoden om pijn te evalu...

Zijn vrouwen pijngevoeliger dan mannen? Geüpdatet op 29/11/2005 - 00h00

Vrouwen hebben een lagere pijndrempel dan mannen, zo hebben onderzoekers onlangs aangetoond. Uit hun onderzoek blijkt namelijk dat vrouwen meer huidreceptoren hebben, waardoor ze gevoeliger zijn voor pijn. Het pijnbestrijdingsprotocol na de operatie...

Meer artikels