PUBLICITÉ

Orgaandonatie: ook iets voor u?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 13/10/2014 - 15h50
-A +A

In België wordt iedere overledene  als  kandidaat-donor beschouwd.
Maar in de praktijk overleggen de artsen altijd met de naaste familie.

Daarom is het nog altijd belangrijk dat mensen zich als donor laten registreren als ze willen dat hun lichaam na hun overlijden andere levens redt.

PUB

Orgaandonatie: aantal donoren in België stijgt

Mensen hoeven zich in ons land niet te registeren om orgaandonor te worden. Elke Belg is immers bij stilzwijgende toestemming donor.
Maar de artsen maken er een punt van om altijd de wensen van de overledene en zijn familie te respecteren. Daarom  gaan ze nooit over tot orgaantransplantatie zonder vooraf de nabestaanden van de overledene naar zijn wensen te vragen.

Daarom is het nuttig dat mensen die donor willen worden hun uitdrukkelijke instemming op het gemeentehuis van hun verblijfplaats kunnen geven en zich zo als donor laten registreren.  Meteen wordt de familie zo een vaak pijnlijk dilemma bespaard. Sinds enkele jaren neemt het aantal donoren in België ook constant toe. Onlangs is het symbolische aantal van 200.000 mensen overschreden.  Dat is meer dan het aantal mensen dat een verzet liet optekenen tot het afstaan van organen.

Wilt u uw organen afstaan?

Veel mensen staan heel positief tegenover orgaandonatie, maar hebben dat toch niet laten weten op hun gemeentehuis. Er zijn best wel goede redenen voor. Het vraagt hoe dan ook tijd en we worden erdoor geconfronteerd met de dood, en dat is nooit vanzelfsprekend.

Maar als we er deze week eens samen werk van maakten? Het klopt dat het theoretisch niet nodig is. Maar het kan het leven van het medisch personeel vergemakkelijken op een moment dat ze alle middelen moeten inzetten om zo snel mogelijk te handelen.  De tijd die mag verstrijken tussen het overlijden en het wegnemen van organen is namelijk enorm kort, al hangt het telkens af van het soort orgaan. 

Ook al vraagt het wat tijd om u in te schrijven in het register, denk erom: die paar minuten zijn tijd die gewonnen is om andere levens te redden!

Post gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 13/10/2014 - 15h50
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ