• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

Oorontstekingen bij kinderen zijn bijzonder pijnlijk!

Oorontstekingen bij kinderen zijn bijzonder pijnlijk! Inzake pijnbestrijding bij kinderen moet er nog heel wat vooruitgang geboekt worden, vooral bij uiterst frequente aandoeningen zoals oor- en keelontstekingen, die vaak heel pijnlijk zijn. De pijn wordt echter vaak onderschat en dus ondermaats behandeld…

Pijn: moeilijk te evalueren en te behandelen

Er worden momenteel heel wat studies verricht over pijnevaluatie en -bestrijding. Toch gaat het daarbij meestal om ziekenhuisgegevens. Zo weten we nog altijd heel weinig over pijn die veroorzaakt wordt door de meest voorkomende aandoeningen, zoals oor- en keelontstekingen. De zogenaamde Gavroche-studie reikt daarover zeer interessante informatie aan, die dit keer afkomstig is van stadsdokters.

Een oorontsteking is zeer pijnlijk

De studie volgde meer dan 2.700 kinderen van 1 tot 8 jaar (gemiddeld 5 jaar) tijdens een consult bij een huis- of kinderarts wegens een acute middenoorontsteking. De intensiteit van de pijn werd bij die gelegenheid een eerste keer geëvalueerd via schalen die aangepast waren aan de leeftijd van de kinderen. De gemiddelde score was 6. Volgens de aanbevelingen van het "Agence nationale francaise d'accréditation et d'évaluation en santé" (ANAES) gaat het hier om hevige pijn (minder dan 3: lichte pijn; tussen 3 en 5: matige pijn; tussen 5 en 7: hevige pijn; boven de 7: zeer hevige pijn). En dat ondanks de pijnmedicatie die ze net vóór het doktersbezoek kregen van hun ouders (83 % van de gevallen). Het ging daarbij in 99 % van de gevallen om een klassieke pijnstiller (stap 1: een lichte pijnstiller): paracetamol (76 %), een laaggedoseerde niet-steroïdale ontstekingsremmer (30 %) of aspirine (6,5 %). Naast de pijn hadden de kinderen ook andere klachten: koorts (67 %), slaapstoornissen (42 %), hoofdpijn (34 %) en anorexie (29 %).

Artikel gepubliceerd door op 07/02/2006

Bronnen: Gavroche-studie onder leiding van prof. Pierre Narcy, Robert Debré-ziekenhuis, Parijs.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten