PUBLICITÉ

Ooit een hartinfarct gehad? Let dan op met ontstekingsremmers!

Gepubliceerd door Marion Garteiser op 17/05/2011 - 10h09
-A +A

Sommige veel gebruikte ontstekingsremmers vormen een risico voor mensen die al eens een hartinfarct hebben gehad. Wees dus voorzichtig...

PUB

Gewone geneesmiddelen

De ontstekingsremmers waar het om gaat, zijn niet-steroïdale ontstekingsremmers of NSAID. Het zijn heel courante producten waarvan sommige zonder voorschrift in de apotheek te krijgen zijn, zoals ibuprofen en diclofenac. De auteurs van de studie zijn vertrokken van het gegeven dat sommige NSAID’s uit de markt zijn genomen omdat ze te gevaarlijk waren voor het hart. Het bekendste geval is dat van Vioxx.

 

Pijnstillers verhogen risico’s voor het hart

De resultaten van de studie zijn niet bepaald geruststellend. Mensen die ooit een hartinfarct (myocardinfarct) hebben gehad, lopen na een behandeling van een week met NSAID 45% meer kans om te hervallen of zelfs te overlijden dan ervoor. Het resultaat kan wat verschillen al naargelang van welke NSAID wordt gebruikt en hoelang de behandeling duurt. Het gevaar is het grootst bij diclofenac en stelt zich hier al vanaf de allereerste dagen (diclofenac wordt in België verkocht onder naam cataflam of voltaren). Naproxen (apranax, aleve) is de enige NSAID waarbij geen verhoogd risico op hervallen zou optreden.

Deze informatie is niet helemaal nieuw, want het gebruik van NSAID wordt nu al afgeraden aan mensen met hartproblemen. Maar tot nu toe werden NSAID’s nog altijd aangeraden bij gebrek aan alternatieven, op voorwaarde dat ze maar voor een korte periode werden genomen. Volgens de auteurs van de studie moet het voorschrijven van NSAID zeker tot een strikt minimum worden beperkt voor patiënten met hartaandoeningen.

 

Gepubliceerd door Marion Garteiser op 17/05/2011 - 10h09

Schjerning Olsen, A-M., Circulation, mei 2011.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ