PUBLICITÉ

De obscure kant van Facebook

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 30/07/2013 - 09h09
-A +A

Het is de place to be en wie er niet bij is, lijkt achtergebleven in het tijdperk van de dinosaurussen. Waar hebben we het over? Over Facebook uiteraard! Toch is er naast de speelse en positieve facetten van Facebook ook sprake van negatieve en zelfs gevaarlijke aspecten.

PUB

Facebook: het risico op verslaving is niet onbestaande

"Mijn man is elke avond zowat 2 uur op Facebook bezig. Het is een echte verslaving. Hij is ermee begonnen toen hij op zoek was naar werk. Dat kon ik nog begrijpen. Ondertussen heeft hij werk gevonden, maar hij blijft elke avond inloggen op Facebook. Die verslaving neemt alsmaar meer tijd in beslag..." Op Facebook wordt alles in het werk gesteld om u te overtuigen aan allerlei dingen deel te nemen, om van alles te delen en er komt maar geen einde aan. Het risico bestaat dus echt dat deze activiteit de voorkeur gaat krijgen op die van het echte leven... Maar opgelet: het is niet omdat iemand dagelijks even inlogt op Facebook dat die persoon ook meteen verslaafd is!

Facebook vermindert uw concentratievermogen...

Dit is vooral duidelijk bij tieners en jongeren. 's Avonds na de les (middelbare school of universiteit), surfen ze op Facebook terwijl ze hun huiswerk voor wiskunde maken, een verhandeling schrijven of opzoekingen doen op internet. Onmogelijk om op deze manier geconcentreerd te werken of echt na te denken over bijvoorbeeld een filosofieonderwerp! Volgens een onderzoek, geeft 52% van de jongeren tussen 13 en 17 jaar toe op een sociaal netwerk actief te zijn terwijl ze met hun schoolwerk bezig zijn. En 25% is dagelijks op Facebook te vinden gedurende minstens 30 minuten. (1)
Dit geldt trouwens soms ook voor volwassenen. Sommige ondernemingen hebben zelfs de toegang tot Facebook geblokkeerd, omdat ze ervan overtuigd zijn dat de sociale netwerksite de oorzaak is van heel wat verloren werkuren. Werknemers zouden dagelijks gemiddeld een halfuur op Facebook 'verliezen'. (2)

Initialement publié par Dr. Catherine Solano le 08/02/2010 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 30/07/2013 - 09h09

(1) Onderzoek uitgevoerd door David Hobson, directeur van ESG. (2) Volgens een onderzoek uitgevoerd door Global Secure Systems, besteden bedienden er 30 minuten per dag aan, wat een jaarlijks verlies van 700 miljoen euro aan verloren werkuren zou betekenen. http://www.gss.co.uk/press/?&id=19

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ