PUBLICITÉ

Mannen krijgen vaker kanker dan vrouwen

Gepubliceerd door Pieter Segaert, gezondheidsjournalist op 23/12/2008 - 00h00
-A +A

In België komt kanker nog steeds vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Ongeveer één man op drie en één vrouw op vier krijgt met de ziekte te maken voor de 75ste verjaardag. Dat blijkt uit de allereerste cijfers over kankerincidentie in België, gepubliceerd door de Stichting Kankerregister.

PUB

Prostaat- en borstkanker komen meest voor

In 2005 kregen in België 57.185 mensen te horen dat ze kanker hadden, van wie 31.484 mannen en 25.701 vrouwen. Het aantal nieuwe kankergevallen hangt nauw samen met de leeftijd. Ongeveer 62% van de vrouwen, en 75% van de mannen bij wie kanker werd vastgesteld, is 60 jaar of ouder op het ogenblik van de diagnose.
Prostaatkanker (30,2%) is de meest frequent voorkomende tumor bij mannen, onmiddellijk gevolgd door longkanker (16,7%) en colorectale kanker (13,1%). Bij vrouwen is borstkanker (36,6%) de meest voorkomende. Colorectale kanker (13,3%) en longkanker (6%) komen bij vrouwen respectievelijk op de tweede en derde plaats.
Vergeleken met andere Europese landen heeft België een van de hoogste incidentiecijfers voor borstkanker en hoofd- en halskanker bij vrouwen. Bij mannen behoort de longkankerincidentie tot de hoogste in Europa. Voor de andere tumoren schommelt België rond het gemiddelde.

Verschillen tussen en binnen gewesten

De Stichting Kankerregister, in mei 2006 officieel gestart, analyseerde het aantal kankergevallen per regio. Globaal zijn de resultaten voor de drie gewesten vergelijkbaar. Toch zijn er enkele opmerkelijke verschillen; zowel tussen gewesten als binnen de gewesten. Zo komen hoofd- en halstumoren frequenter voor bij mannen langs de grens met Frankrijk. Bij mannen is de longkankerincidentie hoger in Wallonië en Brussel dan in Vlaanderen. Bij vrouwen is voor longkanker dan weer een afname vastgesteld van het oosten naar het westen van het land, met een hoge incidentie in enkele steden zoals Antwerpen en Charlerloi. Het risico op schildklierkanker is hoger in Wallonië en Brussel dan in Vlaanderen. Baarmoederhalskanker komt vaker voor in de steden. Voor maligne melanomen duikt een verhoogde incidentie op aan de kust en in het zuiden van de provincie Luxemburg. Maligne melanomen zijn agressieve huidtumoren met als belangrijkste risicofactor blootstelling aan UV-straling vooral op jonge leeftijd.

Gepubliceerd door Pieter Segaert, gezondheidsjournalist op 23/12/2008 - 00h00 www.kankerregister.org.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ