Longinfecties

Gepubliceerd op 28/03/2003 - 00h00
-A +A

Door de open verbinding tussen de ademhalingswegen en de buitenlucht kunnen ziektekiemen gemakkelijk via mond, neus, keel en luchtpijp in de longen terechtkomen.

PUB

Inleiding

Tot de belangrijkste infectieziekten van de ademhalingsorganen behoren:- griep;- kroepeuze of labore pneumonie;- bronchopneumonie;- tuberculose.

Griep

Griep of influenza is een besmettelijke virusaandoening van de ademhalingswegen, die bij vlagen in grote gebieden (epidemie) of in verschillende werelddelen (pandemie) voorkomt. De besmetting vindt plaats via de lucht, in de meeste gevallen door aanhoesten. Hierbij worden eerst de slijmvliezen en later het longweefsel aangetast.De symptomen doen zich zo'n 24 tot 48 uur na de besmetting voor en lijken aanvankelijk veel op een gewone verkoudheid. Soms is er plotseling hoge koorts, keelpijn, sterke hoofd- en spierpijn en een algeheel gevoel van slapte. Aan het ziekbed is niet met zekerheid vast te stellen of er sprake is van een echte griepepidemie of een door een ander virus veroorzaakte aandoening van de ademhalingswegen.Alleen door onderzoek van het bloed op antilichamen tegen het griepvirus of een keeluitstrijkje is de diagnose met zekerheid te stellen.Een ongecompliceerde infectie duurt ongeveer 7-10 dagen en geheel herstel van het gevoel van slapte treedt vaak pas weken later in. Het virus beschadigt het dekweefsel van de luchtwegen, waardoor vrij vaak bijkomende infecties met bacteriën optreden, die tot ernstige longontsteking kunnen leiden maar goed met antibiotica zijn te bestrijden.Tot voor kort bestond de behandeling van ongecompliceerde griep uitsluitend uit koortswerende en pijnstillende medicijnen. Thans zijn enkele chemische verbindingen bekend, die een specifieke werking tegen het griepvirus hebben. Mits het middel tijdig wordt gegeven kan het de ernst en de duur van de verschijnselen verminderen. Als preventie zijn een aantal vaccins ontwikkeld, waarvan de samenstelling elk jaar aangepast wordt aan de aard van het virus.

Gepubliceerd op 28/03/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Nieuwe uitbarsting van tuberculose Geüpdatet op 30/03/2004 - 00h00

Tuberculose komt weer vaker voor in onze westerse landen, waar deze ziekte nochtans praktisch verdwenen was. 24 maart was de Werelddag van de Tuberculose en dus een ideale gelegenheid om een balans op te maken.

Het BCG-vaccin: waar blijft het? Geüpdatet op 12/10/2015 - 14h44

De inenting tegen tuberculose of de BCG-vaccinatie (afkorting van Bacillus Calmette-Guérin) is in België niet verplicht. Het vaccin is trouwens maar te krijgen als de apotheker het invoert. Maar de inenting wordt wel nog altijd aangeraden in specifie...

Tuberculose : terugkeer van een oude ziekte Geüpdatet op 08/03/2003 - 00h00

Sedert enkele dagen horen we alsmaar meer spreken over tuberculose, een ziekte waarvan we dachten dat ze reeds lang vergeten was, maar die niet volledig verdwenen is. Net zoals lepra is tuberculose een ziekte die samenhangt met armoede. Dat er weer m...

Tuberculose: wat u moet weten Geüpdatet op 08/10/2002 - 00h00

Tuberculose is een besmettelijke infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de Koch-bacil. De frequentste vorm is longtuberculose, maar de bacterie kan nog vele andere organen aantasten.

Meer artikels