• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

Longinfecties

Longinfecties
Door de open verbinding tussen de ademhalingswegen en de buitenlucht kunnen ziektekiemen gemakkelijk via mond, neus, keel en luchtpijp in de longen terechtkomen.

Inleiding

Tot de belangrijkste infectieziekten van de ademhalingsorganen behoren:- griep;- kroepeuze of labore pneumonie;- bronchopneumonie;- tuberculose.

Griep

Griep of influenza is een besmettelijke virusaandoening van de ademhalingswegen, die bij vlagen in grote gebieden (epidemie) of in verschillende werelddelen (pandemie) voorkomt. De besmetting vindt plaats via de lucht, in de meeste gevallen door aanhoesten. Hierbij worden eerst de slijmvliezen en later het longweefsel aangetast.De symptomen doen zich zo'n 24 tot 48 uur na de besmetting voor en lijken aanvankelijk veel op een gewone verkoudheid. Soms is er plotseling hoge koorts, keelpijn, sterke hoofd- en spierpijn en een algeheel gevoel van slapte. Aan het ziekbed is niet met zekerheid vast te stellen of er sprake is van een echte griepepidemie of een door een ander virus veroorzaakte aandoening van de ademhalingswegen.Alleen door onderzoek van het bloed op antilichamen tegen het griepvirus of een keeluitstrijkje is de diagnose met zekerheid te stellen.Een ongecompliceerde infectie duurt ongeveer 7-10 dagen en geheel herstel van het gevoel van slapte treedt vaak pas weken later in. Het virus beschadigt het dekweefsel van de luchtwegen, waardoor vrij vaak bijkomende infecties met bacteriën optreden, die tot ernstige longontsteking kunnen leiden maar goed met antibiotica zijn te bestrijden.Tot voor kort bestond de behandeling van ongecompliceerde griep uitsluitend uit koortswerende en pijnstillende medicijnen. Thans zijn enkele chemische verbindingen bekend, die een specifieke werking tegen het griepvirus hebben. Mits het middel tijdig wordt gegeven kan het de ernst en de duur van de verschijnselen verminderen. Als preventie zijn een aantal vaccins ontwikkeld, waarvan de samenstelling elk jaar aangepast wordt aan de aard van het virus.

Bronnen: Medica Press

Deze fiche maakt deel uit van de gids Gids Ziekten en aandoeningen, rubriek Hart, Borst, Longen, Bloedsomloop

Vindt u het artikel interessant?
 
spreek mee op E-gezondheid
Preview

*Verplicht in te vullen om een reactie te versturen

Gegevensbescherming

Uw interactief gedeelte over Ademhalingsziekten

Neem deel aan de meest recente discussies