PUBLICITÉ

Laten we het isolement doorbreken

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 26/04/2016 - 14h39
-A +A

Eenzaamheid is slecht voor de gezondheid. Diverse studies tonen aan dat de kans op een hartziekte of beroerte erdoor vergroot. Maar hoe kunnen we verloren contacten weer herstellen?

PUB

Eenzaamheid: hetzelfde effect als angst of stress

Het wordt steeds duidelijker dat negatieve gevoelens onze fysieke gezondheid schaden. Diverse gezondheidsrisico’s nemen erdoor toe. Onlangs vertelden we hier al dat angst en stress hersenschade aanrichten. Uit een recente studie blijkt nu ook dat mensen die zich eenzaam voelen meer kans lopen om een hartziekte of een beroerte te krijgen.

Het is niet altijd leuk om dit soort studies te lezen. Je triest, angstig of alleen voelen is op zich al niet leuk; het besef dat het ook slecht is voor de gezondheid maakt het er allemaal niet beter op.

Bovendien voedt het de ronduit nefaste gedachte dat de volheid van een leven maar afgemeten wordt aan het geluk dat iemand kent. De rijkdom van ons bestaan zit hem nochtans net in de afwisseling van hoogtes en laagtes. Wie tijdelijke dipjes of momenten van eenzaamheid en angst niet toelaat - of die gevoelens nu gegrond zijn of niet - zal het geluk nooit vinden, maar een heel monotoon leven hebben.

Hoe kunnen we weer aansluiting vinden?

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat we er niet alles aan moeten doen om zo snel mogelijk een serene en harmonieuze geesteshouding terug te vinden. Dat maakt de studie over de effecten van eenzaamheid net interessant, omdat ze ons dat kleine duwtje kan geven om contacten te leggen of om bestaande contacten te versterken.

Maar hier stoten we ook op een paradox… Alleen zijn is slecht voor de gezondheid en vaak lijden we er ook onder. Je zou dus denken dat in gezelschap vertoeven fijn en makkelijk zou moeten zijn. Maar dat is niet zo, en net door ervan uit te gaan dat het allemaal vanzelf gaat, bestaat het gevaar dat we vroeg of laat alleen geïsoleerd raken!

Elke relatie met een ander menselijk wezen is namelijk per definitie ingewikkeld en vraagt van ons dus inspanningen. Echt contact leggen dwingt ons om de confrontatie met de andere aan te gaan. Dat betekent omgaan met de eigen angst om niet aanvaard te worden, zelf iemand moeten aanvaarden die niet perfect is, enz. Zelfs op een heel basaal niveau is mensen ontmoeten ingewikkelder dan alleen blijven: we moeten er ons op organiseren, we moeten het over alles en nog wat eens raken, compromissen sluiten, en we moeten vooral onze eigen inertie doorbreken.

Denk er dus om: als u zich eenzaam voelt, ervaar dat dan niet als een vloek of straf. Het hoort bij het leven, maar het betekent ook dat u inspanningen zult moeten doen om iets aan de situatie te doen. Goeie moed!#E# 

Post gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 26/04/2016 - 14h39
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ