Kinderziekten: duur en besmettingsrisico

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 22/02/2005 - 00h00
-A +A

Virussen, bacteriën, parasieten,… : met al die microben die in de lucht zitten, doen onze kinderen altijd wel ergens iets op. Na de koorts, de pijn en het gehuil volgt het klassieke doktersbezoek en vaak ook een periode van quarantaine. Hoelang zal de ziekte duren en hoelang is ze besmettelijk?

PUB

Waterpokken Duur: 10 à 15 dagen. Besmettingsrisico: één à twee dagen voor het begin van de uitslag en zolang niet alle blaasjes opgedroogd zijn. Mazelen Duur: 10 à 15 dagen als er geen complicaties optreden. Besmettingsrisico: één dag voor de koorts en tot vijf dagen erna. BofDuur: 10 dagen. Besmettingsrisico: drie à vier dagen voor het ontstaan van de zwelling en tot één week erna. Roseola Duur: 5 dagen.Besmettingsrisico: drie dagen voor het ontstaan van de koorts. KinkhoestDuur: 4 à 5 weken. Besmettingsrisico: zes dagen voor de hoest en tot vier à vijf weken erna. RodehondDuur: 3 à 4 dagen als er geen complicaties optreden. Besmettingsrisico: 10 dagen voor en 10 dagen na de uitslag. Roodvonk Duur: 8 à 10 dagen als er geen complicaties optreden. Besmettingsrisico: zodra het kind koorts krijgt en zolang de keelontsteking blijft duren, of 48 uur na het begin van de antibioticakuur.

Hoe kunt u zich beschermen?

Hygiëne Door u aan strikte hygiëneregels te houden: uw handen wassen als u thuiskomt en tussen elke activiteit (eten klaarmaken, naar het toilet gaan, de baby verschonen, …), goed uw handen afvegen met een eigen propere handdoek, altijd uw eigen lepel gebruiken, ook om het eten van uw kind te proeven, het speelgoed regelmatig wassen en vermijden dat de kinderen het voortdurend aan elkaar doorgeven.

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 22/02/2005 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Waterpokken: een nadere kijk op het virus! Gepubliceerd op 05/02/2013 - 11h08

Meer dan 90 % van de Belgische bevolking komt in contact met waterpokken. Gelukkig is de ziekte goedaardig in bijna alle gevallen, maar men moet aandachtig blijven. Een vaccin tegen waterpokken is niet systematisch aan te raden.

Meer artikels