PUBLICITÉ

Kinderen en keelpijn: wat te doen?

Geüpdatet door Dominique Leblanc, gezondheidsjournaliste op 24/02/2017 - 15h10
-A +A

Welk kind klaagt niet eens over keelpijn?

Sommige kinderen hebben een gevoeligere keel dan andere, maar meestal is keelpijn een banale aandoening - zeker in deze periode van herfst en winter!

Hoe weet u of uw kind keelpijn heeft? Welke ziektes kunnen erachter schuilgaan?

Wat moet u wel en niet doen als een kind keelpijn heeft?

PUB

Waaraan merkt u dat uw kind keelpijn heeft?

Alles hangt er natuurlijk van af of uw kind al dan niet al kan praten.

Een kind dat kan praten, zal zeggen dat zijn keel pijn doet, dat hij moeilijk kan slikken, dat hij pijn heeft als hij eet, dat "zijn keel prikt", enz.

Een kind dat nog niet praat, kan dat niet zo makkelijk aangeven. Maar misschien zal hij zijn flesje wegduwen en niet willen eten, of zal hij jengelen of huilen. Hij zal allicht prikkelbaarder zijn dan anders of ’s nachts of tijdens het middagdutje wakker worden.

Koorts of niet?
Als een kind koorts heeft en moeilijk kan eten, maakt een moeder zich snel zorgen. Maar keelpijn gaat niet altijd gepaard met koorts. Alles hangt af van de infectie en van het kind zelf.

Andere symptomen?
Keelpijn gaat soms gepaard met een lopende neus, hoesten, huiduitslag, enz.

De valstrik
Het is belangrijk om te weten dat een angina of keelontsteking bij kinderen maar in een van de twee gevallen ook keelpijn geeft. Meestal demonstreert de aandoening zich door koorts, buikpijn, diarree of huilbuien.

Goed om te weten
De ziektes die keelpijn veroorzaken, zijn vaak besmettelijk en kinderen zijn er extra vatbaar voor omdat ze minder antilichaampjes hebben dan volwassenen. In volle griepepidemie zal keelpijn dus bijvoorbeeld makkelijk samenvallen met griep.

Welke ziektes kunnen keelpijn veroorzaken?

Keelpijn is geen ziekte, maar een symptoom.

Het kan gaan om:

  • Een simpele beginnende verkoudheid
    De keel voelt rauw aan of prikt, waarna de verkoudheid begint.
     
  • Een luchtpijpontsteking
    De keel is geïrriteerd, het kind heeft een droge hoest met vaak echte hoestbuien.
     
  • Een keelontsteking
    Gaat vaak samen met een verkoudheid. Het vocht van de sinussen loopt achteraan in de keel in plaats van door de neus uitgescheiden te worden, waardoor de keel geïrriteerd raakt.
    Het kind heeft een eerder vette hoest, vaak met fluimen.
     
  • Een strottenhoofdontsteking
    In dit geval zijn de stembanden aangetast door de infectie van het strottenhoofd, waardoor de stem het in meer of mindere mate begeeft.
     
  • Een angina of amandelontsteking
    In dit geval zijn de amandelen vaak rood en opgezwollen, soms ook zijn er witte puntjes op te zien. Bij zware keelpijn en hoge koorts, gaat u beter snel naar de dokter om een uitstrijkje van de keel te laten nemen. Dat zal uitwijzen of er streptokokken in het spel zijn. Als die bacterie gevonden wordt, zal het kind antibiotica krijgen. In het andere geval zullen alleen de symptomen worden behandeld.
     
  • Maagreflux
    Het zuur in de maag stijgt op tot in de keel en irriteert deze. Vaak moet het kind ook hoesten.
    De symptomen komen vaker ‘s ochtends bij het opstaan voor of na het middagdutje.
     
  • Er kunnen nog andere ziektes schuilgaan achter keelpijn, om te beginnen luchtwegenaandoeningen zoals griep of bronchiolitis. Bij kinderen die niet zijn ingeënt tegen difterie (of kroep) kan keelpijn op deze ziekte wijzen (het gebeurt zelden, maar de symptomen zijn ernstig. Ga in dit geval meteen naar de dokter). Nog andere mogelijke aandoeningen waarvoor u snel naar de dokter moet, zijn epiglottitis (ontsteking van het strotklepje), abcessen, roodvonk, mononucleose, mazelen, allergieën, mondschimmel, enz.).

Zoals u ziet, is de oorzaak van keelpijn heel uiteenlopend en een zaak voor specialisten!
Het beste gaat u dus naar de dokter als uw kind veel klaagt, als het koorts heeft - ook matige koorts - of als de keelpijn verschillende dagen aanhoudt.

In afwachting van de consultatie kunt u uw kind natuurlijk pijnstillers geven (paracetamol of - tenzij het nog geen zes maanden is - ibuprofen). Houd u wel strikt aan de gebruiksvoorschriften en de dosis (de leeftijd en het gewicht spelen hierbij mee). Geef nooit aspirine aan uw kind.

Goed om te weten: kwijlt uw kind veel, ademt het moeilijk, klinkt zijn stem anders en heeft het koorts?
Ga er dan snel mee naar de huisarts, want het kan gaan om een epiglottitis. Dat is een dringend medisch geval bij kinderen. De ziekte is wel zeldzamer geworden sinds baby’s worden ingeënt tegen de Haemophilus-bacterie, een van de bacteriën die ze veroorzaken.

Initialement publié par Dominique Leblanc, gezondheidsjournaliste le 08/11/2013 - 12h07 et mis à jour par Dominique Leblanc, gezondheidsjournaliste le 24/02/2017 - 15h10

http://naitreetgrandir.com/fr/mauxenfants/indexmaladiesa_z/fiche.aspx?doc=naitre-grandir-sante-enfant-mal-de-gorge

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ