Kanker: tijdig opsporen = voorkomen!

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 14/10/2003 - 00h00
-A +A

Heel wat kankers kunnen vermeden worden, op voorwaarde dat ze tijdig opgespoord worden. De opsporingsmethoden zijn er, dus kunnen we er maar beter gebruik van maken! Uw arts zal u in elke fase advies geven en zo nodig doorverwijzen.

De voorbije jaren is er heel wat vooruitgang geboekt inzake kankerbestrijding. Zo heeft men inzicht gekregen in de mechanismen die kanker doen ontstaan. Op die manier is men tot de bevinding gekomen dat, hoe vroeger kanker opgespoord wordt, hoe hoger de genezingskansen. Het is daarbij de bedoeling de kanker te ontdekken in zijn preklinisch stadium, d.w.z. vóór hij kan worden opgespoord via klinisch onderzoek, in een zogenaamd prekankereus stadium of in een zeer prille fase. Of de opsporing nu "georganiseerd" of "individueel" gebeurt, het doel is hetzelfde: het ontstaan van de ziekte vermijden dankzij een vroegtijdige diagnose en behandeling, de enige voorwaarde voor een gunstige prognose.

Baarmoederhalskanker

  • Elk jaar een gynaecologisch onderzoek.
  • Om de 3 jaar een uitstrijkje vanaf 25 jaar of bij bloedingen die spontaan optreden, buiten de menstruatie of na het vrijen.

Borstkanker

  • Regelmatig beide borsten palperen.
  • Boven de 50 jaar (vanaf de menopauze): om de twee jaar een mammografie.
  • Als er drie rechtstreekse familiale antecedenten zijn (moeder, grootmoeder, tantes, zussen, dochters) of twee antecedenten waarvan één vóór 40 jaar of bilateraal: genetische markers opsporen (BRCA1 en BRCA2) + mammografie + echografie (borsten en buik) om de twee jaar.
  • Als er andere familiale antecedenten zijn: mammografie 10 jaar vóór de leeftijd waarop het antecedent zich heeft voorgedaan.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 14/10/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Screening van kanker bij mannen Geüpdatet op 05/10/2004 - 00h00

Bij vrouwen is het duidelijk: ze moeten regelmatig een mammografie en een baarmoederuitstrijkje laten nemen. Maar hoe zit het bij mannen?

Prostaatkanker: opsporen om te genezen Geüpdatet op 01/10/2007 - 00h00

In de diagnose en behandeling van kanker is er de voorbije jaren een enorme vooruitgang geboekt. De tumoren worden tegenwoordig alsmaar vroeger opgespoord, waardoor ook de behandeling alsmaar efficiënter wordt.

Geheugensteuntje opsporing van kanker Geüpdatet op 31/07/2007 - 00h00

Borstkanker, prostaatkanker, darmkanker, huidkanker, baarmoederhalskanker, enz., vanaf welke leeftijd moet u zich laten onderzoeken, welk onderzoek moet u precies laten doen? Hoe vaak moet het onderzoek herhaald worden en tot welke leeftijd?

Kanker screenen: een stand van zaken Gepubliceerd op 28/04/2014 - 17h18

Kanker is vandaag steeds beter te genezen. Hoe vroeger men met de behandeling begint, hoe groter de kans dat ze lukt. E-gezondheid informeert u over de verschillende onderzoeken om kanker te screenen.

Meer artikels