PUBLICITÉ

Kanker: een woord dat te veel angst inboezemt…

Gepubliceerd door Marion Garteiser, journaliste santé op 03/02/2015 - 11h34
-A +A

Uit een recente studie blijkt dat onze Franse buren een te pessimistische kijk hebben op kanker. Hoe zit het met u?

PUB

Kanker: het juiste evenwicht vinden

Uit de studie die pas in Frankrijk gepubliceerd is, blijkt dat de bevolking over het algemeen overdreven bang is voor kanker. De mensen onderschatten hoeveel kankers tegenwoordig genezen kunnen worden en ze maken zich vooral overdreven zorgen. Voor 57% van de Fransen is kanker de voornaamste bron van angst. Hart- en vaatziekten hinken ver achterop, ook al sterven er veel meer mensen aan.

Het komt misschien absurd of zelfs gevoelloos over om zo te hameren op het aantal gevallen van kanker dat genezen wordt. Kanker is per slot van rekening een pijnlijke ziekte met heel zware behandelingen en waar maar al te vaak jongeren en schijnbaar gezonde mensen door getroffen worden.

Waarom is een andere kijk op kanker nodig?

Ondanks al die enge aspecten is kanker een ziekte als een ander – misschien moeilijk te behandelen, maar toch een ziekte. Er zijn verschillende redenen waarom het belangrijk is dat we er niet overdreven bang voor zijn.

Angst verlamt. Angst hebben is één ding, maar er zijn mensen die zo bang zijn dat ze weigeren om zich te laten screenen. Daarmee verspelen ze natuurlijk hun kansen om zo snel mogelijk en efficiënt behandeld te worden als ze inderdaad kanker zouden hebben. Dat is het domste wat iemand kan doen. Angst voor kanker gaat ook schuil achter de vele excessen die begaan worden in naam van de gezondheid. Zo zijn er heel veel mensen die bepaalde voedingsmiddelen mijden of net in grote hoeveelheden eten om hun risico op kanker te verkleinen. Er zijn nochtans maar heel weinig rechtstreekse verbanden aangetoond tussen kanker en voeding. Sporten, op het gewicht letten en niet roken zijn nog altijd de beste preventieve aanpak.

Kanker gelijkstellen met een doodsvonnis schaadt de patiënten trouwens alleen maar. Uit veel getuigenissen blijkt dat mensen die kanker moeten trotseren het er heel moeilijk mee hebben als ze het gezicht van hun familieleden zien betrekken bij het vernemen van de diagnose.

Moeten we nu bang zijn voor kanker? Niemand kan het natuurlijk verhinderen. Maar laten we het hoofd koel houden en onze voorzorgen nemen, zonder te vergeten te leven!

Post gepubliceerd door Marion Garteiser, journaliste santé op 03/02/2015 - 11h34
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ