• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  5 mening
 • Getuigenissen (0)

Kan joggen uw figuur veranderen?

Kan joggen uw figuur veranderen?

Joggen is een sport die makkelijk te beoefenen is, goed betaalbaar is en die iedereen aankan. Maar wat zijn de effecten ervan op ons figuur? Is lopen bijvoorbeeld een goede oplossing om af te slanken?

Joggen, een efficiënte duursport

Zoals alle duursporten is joggen een bondgenoot bij het kuren. Samen met zwemmen en stappen behoort het tot de sporten die jaren aan een stuk rustig beoefend kunnen worden en ook makkelijk aan te passen zijn aan het niveau van de amateursporter. Bij regelmatige beoefening kan joggen uw calorieverbruik vergroten. Iemand van zestig kilo die tien kilometer loopt zou naar schatting ongeveer 600 calorieën verbruiken, iemand van zeventig kilo ongeveer 700 calorieën, enz. Maar joggen helpt ook tegen stress, de oorzaak van ongecontroleerde snoep- en eetbuien en van vetophopingen. De lichaamsbeweging zet namelijk de productie van endorfines (lichaamseigen stoffen die ons een prettig gevoel geven) in gang.  Het is dus zowel fysiek als mentaal deugddoend!

 

Heeft joggen een invloed op het gewicht?

Anders dan veel mensen denken, zult u van lopen niet noodzakelijk afvallen! Joggen maakt het lichaam in de eerste plaats gespierder en spieren wegen nu eenmaal meer dan vet... Als u regelmatig gaat lopen, kan het dus zijn dat u een paar kilo’s bijkomt. Al ligt de oorzaak van die gewichtstoename vaak slechts onrechtstreeks bij het joggen zelf! Joggen vergroot namelijk de eetlust, zodat we na de inspanning soms meer calorieën binnenkrijgen dan we hebben verbruikt. Zeker omdat het vaak een goed excuus is om te snoepen. We hebben net een stevige inspanning gedaan en hebben die reep chocolade dus dik verdiend!

 

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 13/04/2015
Origineel artikel geschreven door op 03/01/2012

Vindt u het artikel interessant?