PUBLICITÉ

Joggen: gymnastiek voor lopers

Geüpdatet door met medewerking van Cyrille Gindre op 08/02/2011 - 13h57
-A +A

Gaat u vaak joggen? Maak er dan een gewoonte van om in de marge daarvan enkele gymnastiekoefeningen in te voeren om het risico op letsels te verminderen.

PUB

Waarom moet ik gymnastiekoefeningen doen als ik ga joggen?

In de westerse landen gaat naar schatting één op de tien mensen op min of meer regelmatige basis joggen. Dat is natuurlijk een schitterend initiatief als we kijken naar de vele voordelen die deze activiteit voor het hele lichaam heeft. Maar hoedt u voor letsels! Peesontstekingen, botvliesontstekingen, stressfracturen… het zijn pijnlijke en vaak voorkomende letsels bij joggers. U kunt deze risico’s beperken door in uw trainingsschema enkele sessies met gymnastiekoefeningen in te lassen, zoals buikspieroefeningen, pompen, buig- en draaioefeningen. Kortom, alles wat de  spieren helpt versterken.

 

Joggen doe je ook met de armen

Gymnastiekoefeningen hebben heel veel voordelen voor wie jogt. Ze maken het lichaam rechter en beperken zo de vervormingen die het lichaam bij elke stoot op de grond ondergaat. Het probleem doet zich vooral voor ter hoogte van het bekken. Als we lopen, doet ons bekken elke keer dat we onze voet op de grond zetten een driedimensionale beweging. We zouden daarbij makkelijk uit het evenwicht raken als onze ellebogen en armen de afwijkende houdingen niet zouden compenseren. De spieren van de bovenste lichaamshelft zorgen er tijdens het joggen dus mee voor dat we niet verongelukken. We moeten ze dan ook versterken. Dat geldt ook voor de dieperliggende spieren die de botstructuren tussen de bovenste en onderste lichaamshelft mooi in één lijn houden en het bekken stabiel houden.

 

Initialement publié par met medewerking van Cyrille Gindre le 07/02/2011 - 15h33 et mis à jour par met medewerking van Cyrille Gindre le 08/02/2011 - 13h57
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ